Zbog povišene razine hemoglobina u krvi, hrvatski olimpijac u skijaškom trčanju Alen Abramović suspendiran je na pet dana od natjecanja tako da neće nastupiti u disciplini 30 km koja je na rasporedu...

Zbog povišene razine hemoglobina u krvi, hrvatski olimpijac u skijaškom trčanju Alen Abramović suspendiran je na pet dana od natjecanja tako da neće nastupiti u disciplini 30 km koja je na rasporedu u nedjelju 12. veljače. Naime, tijekom petka kod većine nordijaca napravljeni su pregledi krvi, a kod njih 12, među kojima je i olimpijska pobjednica iz Salt Lake Citya Njemica Evi Sachenbacher Stehle, ustanovljena je povećana razina hemoglobina u krvi.

Vijest je potvrdila i liječnica hrvatske olimpijske delegacije Nataša Desnica rekavši kako povećanje hemoglobina može biti posljedica treniranja na visokim nadmorskim visinama kao i načina treniranja kako bi se povećala izdržljivost, ali kako mjesta panici nema jer je nad svim hrvatskim sportašima obavljena doping kontrola, a nalazi su bili negativni. Trener Alena Abramovića Zoran Skender rekao je kako je povećanje razine hemoglobina posljedica manje prehlade i promjene u nadmorskim visinama, obzirom da je Alen duže vrijeme boravio na nižim nadmorskim visinama. «Granica dozvoljene razine iznosi 16,9, a Alen je imao 17, tako da će se u ovih pet dana hemoglobin sigurno spustiti. To je jednostavo peh» rekao je Skender.

Glavna tajnica Svjetske skijaške federacije Sarah Lewis izjavila je kako se ne radi o kazni već zdravstvenoj preventivi, jer povećana razina hemoglobina može izazvati grušanje krvi te ozbiljno ugroziti zdravlje sportaša. Prema pravilima FIS-a, testiranje će se ponoviti za pet dana. Ukoliko nalaz bude negativan, Alen Abramović i preostalih 11 sportaša moći će nastaviti natjecanje, a u suprotnom će im biti zabranjen nastup na ZOI Torino.