Torino domaćin Zimskih olimpijskih igara 2006. godine, 85 dana prije početka Igara veliko je gradilište. No, ne radi se toliko na izgradnji sportskih borilišta koliko o rješavanju manjka parkirnih m...

Torino domaćin Zimskih olimpijskih igara 2006. godine, 85 dana prije početka Igara veliko je gradilište. No, ne radi se toliko na izgradnji sportskih borilišta koliko o rješavanju manjka parkirnih mjesta. Zbog toga se u širem centru ovog milijunskog grada grade brojne podzemne garaže kao i metro. Da je tome tako uvjerili su se članovi hrvatske olimpijske delegacije na čelu s šefom Misije Torino 2006. Damirom Šegotom koji su se ovih dana vratili iz radnog posjeta Torinu i Organizacijskom odboru Igara (TOROC). Od sportske infrastrukture, Torino, nekadašnja talijanska prijestolnica, dobio je novu dvoranu Palasport Olimpico za 8500 gledatelja u kojoj će se održavati natjecanja u hokeju na ledu. Impozantno je to zdanje koje se nalazi u neposrednoj blizini starog Juventusovog stadiona Comunale, koji je kompletno renoviran i pripremljen za svečanosti otvaranja i zatvaranja Igara.

Šef Misije Damir Šegota izrazio je zadovoljstvo pripremama domaćina za smještaj većine športaša u Sestriereu, mjesta koje se nalazi na 2035 metara visine. No posjetitelji koje Torino očekuje u milijunskom broju, smještaj će morati potražiti van Torina i Sestriera, jer slobodnih kreveta u hotelskom, apartmanskom i privatnom smještaju više nema. O osiguranju Igara, brinut će se talijanska policija i vojska u suradnji s policijama drugih zemalja i Interpolom. Mjere osiguranja, kao i u Ateni, bit će na najvišoj razini, a prema informacijama iz TOROC-a posebne želje imaju Britanci, Amerikanci, kao i Izraelci koji za smještaj u Selu imaju jedini uvjet, a to je da ne budu smješteni na prvi ili zadnji kat objekta. Unatoč smogu i magli koji su se nadvili nad Torino, uočljive su reklame i plakati koji najavljuju Zimske olimpijske igre. U prijestolnici pokrajine Piemonte, otvoreni su brojni dućani u kojima se nude klasični suveniri s logom Igara, ali isto tako se mogu pronaći i brojne potrepštine za kuću i dom.

U TOROC-u garantiraju da će to biti najbolje Igre do sada. U 17 natjecateljskih dana Igara, na ZOI će nastupiti oko 2500 natjecatelja iz 85 nacionalnih olimpijskih odbora. Natjecanja će se održati u sedam mjesta – Torino, Bardonecchia, Cesana, Pinerolo, Pragelato, Sauze d'Oulx i Sestriere, uz postojanje tri Olimpijska sela – u Torinu, Sestriereu i Bardonecchiai.