XX. Zimske olimpijske igre u Torinu održane od 10 do 24. veljače 2006. Okupile su 2.508 natjecatelja iz 80 nacionalnih olimpijskih odbora (960 sportašica i 1.548 sportaša ). Na programu natjecanja Igara bilo je 14 sportova i 84 sportske discipline. U hrvatskoj olimpijskoj delegaciji bila su 23 natjecatelja, od toga sedam sportašica. Natjecali su se u alpskom i nordijskom skijanju, biatlonu, skeletonu, bobu i umjetničkom klizanju.


ZOI je otvorio predsjednik Republike Italije Carlo Azaglio Ciampi. Olimpijski plamen upalila je Stefania Belmondo (skijaško trčanje). Olimpijsku prisegu u ime sportaša dao je Giorgio Rocca (alpsko skijanje), a u ime sudaca Fabio Bianchetti (klizanje).

Prvo hrvatsko odličje u muškoj konkurenciji na ZOI

U Torinu je Hrvatska, zahvaljujući Ivicu Kosteliću, dobila prvo odličje na zimskim olimpijskim igrama u muškoj konkurenciji. Osvojio ju je u kombinaciji u kojoj je odvozio spust i dva slaloma na stazama u Sestriereu za 3:09.88 minuta, što je bilo 53 stotinke sporije od zlatnog Amerikanca Teda Ligetya.

U kombinaciji Janica Kostelić osvojila je svoju četvrtu zlatnu olimpijsku medalju te nastavila četverogodišnji niz nepobjedivosti u toj disciplini. Janica osvaja i srebrnu medalju u superveleslalomu, čime impresivnu olimpijsku karijeru zaokružuje na šest odličja - četiri zlatna i dva srebrna, i postaje najuspješnija alpinka u povijesti zimskih olimpijskih igara. Te su je medalje svrstale na prvo mjesto među hrvatskim sportašima, kao i uz bok najboljih sportaša u povijesti zimskih olimpijskih igara.

(Izvor: Monografija "Hrvatska olimpijska obitelj" HOO 1991. - 2011.)

Više o ZOI Torino 2006.