Zagreb, 23. veljače 2014. (Hina) - U nedjelju su prigodnom svečanosti na Olimpijskom stadionu Fišt u Sočiju zatvorene XXII Zimske olimpijske igre.

Zagreb, 23. veljače 2014. (Hina) - U nedjelju su prigodnom svečanosti na Olimpijskom stadionu Fišt u Sočiju zatvorene XXII Zimske olimpijske igre.

Igre su formalno zatvorene predajom olimpijske zastave gradu-domaćinu sljedećih ZOI, južnokorejskom Pyeongchangu koji će ugostiti najbolje sportaše u zimskim sportovima od 9. do 25. veljače 2018. godine. Olimpijsku zastavu gradonačelniku Pyeongchanga Seok-Rae Leeu je preko predsjednika MOO-a Thomasa Bacha uručio gradonačelnik Sočija Anatolij Pahramov.

Svečanosti zatvaranja ZOI nazočili su predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, koji je i najzaslužniji što je Soči dobio domaćinstvo ZOI, te što su za samo sedam godina u Sočiju i okolici izgrađeni reprezentativni sportski objekti na kojima su se održavala natjecanja, te novi predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach, kojemu su ovo bile prve Igre u njegovu mandatu.

Pretpostavlja se kako su Rusi za organizaciju ZOI u Sočiju potrošili oko 50 milijardi američkih dolara.

Tijekom proteklih 16 dana na Igrama u Sočiju natjecalo se 2873 sportaša iz 88 zemalja, a ukupno je podijeljeno 98 kompleta medalja. Odličja su osvajali sportaši iz 26 zemalja među kojima je zahvaljujući srebru Ivice Kostelića u super-kombinaciji i Hrvatska, a najuspješnija nacija je bila domaćin Rusija sa 13 zlatnih, 11 srebrnih i 9 brončanih medalja.

Norvežanin Ole Einar Bjoerndalen s dvije je zlatne medalje u Sočiju postao najuspješniji sportaš u povijesti ZOI s ukupno 13 medalja, od toga osam zlatnih, četiri srebrne i jednom brončanom čime je pretekao svog sunarodnjaka Bjoerna Daehliea, koji je do ovih igara bio najuspješniji sa osam zlata i četiri bronce.

Norvežanka Marit Bjoergen u Sočiju je stigla do tri zlata čime je postala najuspješnija sportašica u povijesti ZOI, ona sada ima šest zlata, jedno srebro i tri bronce.

Uz Bjoergen, tri zlata u Sočiju osvojila je i bjeloruska biatlona Darja Domračeva, te brzi klizač Viktor An koji nastupa za Rusiju. S obzirom da je uz tri zlata osvojio i jednu broncu, An je najuspješniji sudionik Igara u Sočiju. Najviše medalja, njih pet, osvojila je brza klizačica iz Nizozemske Ireen Wust, koja kući nosi dva zlata i tri srebra.

Na stadionu Fišt u svečanosti zatvaranja sudjelovalo je više od 4,000 volontera, a po tradiciji nakon zastava svih 88 zemalja sudionica, među kojima je hrvatsku zastavu nosila nordijska Vedrana Malec, sportaši svih zemalja zajedno su ušli na stadion.

Iako su islamistički militanti uoči Igara prijetili bombaškim napadima na sudionike Igara, rusko osiguranje, u kojem je bilo više od 50,000 osoba, uspješno se brinulo za sigurnost svih koji su došli u Soči, te su Igre prošle bez ijednog incidenta.


Kostelić se vratio u Zagreb

Osvajač srebrnog odličja u super-kombinaciji na netom završenim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju Ivica Kostelić u nedjelju je navečer, nešto nakon 21 sat, stigao u Zagreb, a u zračnoj luci dočekalo ga je stotinjak navijača.

Među onima koji su stigli na Pleso iz protokolarnih razloga ističu se predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Petar Skansi.

Kostelić je na ZOI u Sočiju osvojio svoju četvrtu olimpijsku medalju, a sve četiri su srebrne. Tri puta je osvajao srebro u kombinaciji (Torino 2006, Vancouver 2010, Soči 2014), a jednom u slalomu (Vancouver 2010).

"Ponosni smo na Ivicu, Janicu i njihovog oca. Želimo da ono što se dogodilo od Salt Lake Cityja do danas, ostane trajna vrijednost", rekao je u Mateša u pozdravnom govoru.

Uz Kostelića, u Zagreb je u nedjelju sletjela i slovenska heroina Tina Maze koja je u Sočiju osvojila dva zlata, u spustu i veleslalomu, a to su bile ujedno i prve dvije slovenske zlatne medalje sa ZOI u povijesti.