MOSKVA, 15. siječnja 2013. (MOO) - Organizacijski odbor Zimskih olimpijskih igara Soči 2014. (SOCOG) otkrio je kako će izgledati olimpijska baklja koja će nositi olimpijski plamen tijekom nadolazećih ZOI Soči.MOSKVA, 15. siječnja 2013. (MOO) - Organizacijski odbor Zimskih olimpijskih igara Soči 2014. (SOCOG) otkrio je kako će izgledati olimpijska baklja koja će nositi olimpijski plamen tijekom nadolazećih ZOI Soči.

Baklju su na svečanosti održanoj 14. siječnja 2013. u Moskvi predstavile Tatiana Navka i Ilya Averbukh, veleposlanice ZOI Soči. Djelo je kreativaca predvođenih Vladimirom Pirozhkovom i Andreijom Vodyanikom. Izrađena je od kroma te sadrži detalje u crvenoj boji, tradicionalnoj boji ruskog sporta. Oblikovana kao pero asocira na plamteću pticu Feniks, mitsko biće koje se uzdiže iz pepela, a često se pojavljuje u ruskom folkloru kao simbol sreće i radosti. Sastavni dijelovi baklje iscrpno su testirani, pri čemu je posebna pažnja posvećena sustavu koji održava plamen. Konstrukcija će omogućiti da plamen pouzdano gori, bez obzira na vremenske prilike kao što su jak vjetar, mraz i drugi ekstremni zimski uvjeti.

Baklja teži 1,8 kg, visoka je 95 cm, široka do 14,5 cm, a duboka 54 cm. Težina i težište pomno su određeni, kako bi se osigurala što veća udobnost nositeljima koji će sudjelovati u Olimpijskoj štafeti. Izradit će se 14 tisuća Olimpijskih baklji.

„Baklja je ključni simbol i najsvjetlija točka na zemljovidu Rusije za vrijeme trajanja Olimpijske štafete. Ona spaja tradicionalne ruske motive s najnovijim tehničkim znanjem. Profinjena, neobična i ozarena predstavlja ljepotu i prirodnu raznolikost Rusije“ rekao je predsjednik SOCOG-a Dmitry Chernyshenko.