XIX. zimske olimpijske igre u Salt Lake Cityu okupile su sportaše iz 77 nacionalnih olimpijskih odbora, a natjecanja su održana u 15 sportova sa 78 sportskih disciplina. Među 2.399 natjecatelja, od kojih 886 sportašica, nastupilo je i 14 hrvatskih sportaša koji su se natjecali u alpskom i nordijskom skijanju, biatlonu, bobu i klizanju. Igre je pratilo 8.730 novinara (2.661 iz tiska i 6.069 iz elektroničkih medija). Volontiralo je 22.000 osoba.


Igre je otvorio američki predsjednik George W. Bush, a olimpijski su plamen zapalili američki hokejaši na ledu, osvajači zlatnog olimpijskog odličja u Lake Placidu 1980. Olimpijsku prisegu u ime sportaša dao je Jim Shea (skeleton), a u ime sudaca Allen Churs (alpsko skijanje).

Četiri odličja nove skijaške kraljice

Na XIX. zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake Cityu svijet je u punom sjaju upoznao novu skijašku kraljicu Janicu Kostelić koja je osvojila čak četiri olimpijska odličja - tri zlatna i jedno srebrno.

U pretrpanom rasporedu Igara Janica je odlučila propustiti spust kako bi se mogla potpuno usredotočiti na kombinaciju, u kojoj je slovila kao najveća favoritkinja. Kasnije je to Janica potvrdila na stazi. S dvije odlične utrke u kombinacijskom slalomu i sigurnom vožnjom u kombinacijskom spustu osvojila je prvu medalju u povijesti hrvatskog skijanja i prvu hrvatsku medalju na zimskim olimpijskim igrama.

Janica je odlično odvozila i superveleslalom, u kojem je za samo 0,05 stotinki zaostala za pobjednicom Talijankom Danielom Ceccarelli. Nakon brzih, na program su došle tehničke discipline: Janica je najprije u slalomu osvojila prvo mjesto pobijedivši Francuskinju Lauru Pequegnot za 0,07 sekundi, da bi slavodobitnu seriju završila najboljim vremenima u obje veleslalomske vožnje osvajanjem treće zlatne i svoje četvrte medalja u Salt Lake Cityu.

S četiri medalje, zlatom u alpskoj kombinaciji, slalomu i veleslalomu te srebrom u superveleslalomu na XIX. zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake Cityu naša najbolja skijašica uspjela je preteći jedinu dvojicu skijaških velikana koji su od 1924., kada su u Chamonixu održane Prve zimske olimpijske igre, osvojili tri zlatne medalje na jednim olimpijskim igrama - Austrijanca Tonija Sailera (1956. Cortina d'Ampezzo) i Francuza Jean-Claudea Killyja (1968. Grenoble).

Zimske olimpijske igre u Salt Lake Cityu pamtit ćemo i po tome što je Hrvatska prvi put imala predstavnike u bobu i biatlonu, te po tome što je hrvatska olimpijska delegacija imala najviše natjecatelja od osamostaljenja, čak 14, u pet sportova.

(Izvor: Monografija "Hrvatska olimpijska obitelj" HOO 1991. - 2011.)

Više o ZOI Salt Lake City 2002.