Ispis

Pjongčang, 22. veljače 2018. - Mladi hrvatski skijaši, olimpijski debitanti Istok Rodeš (22) i Elias Kolega (21), zauzeli su 21. i 23. mjesto u slalomskoj utrci Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, u kojoj je Hrvatska startala s četvoricom predstavnika.

Varaždinac Rodeš je sa startnim brojem 44 ostvario 18. vrijeme prve vožnje, zaostavši za tada vodećim Kristoffersenom sekundu i 88 stotinki, dok je Elias Kolega sa startnim brojem 41 stigao do 29. mjesta, tri sekunde i 46 stotinki sporiji od vodećeg Norvežanina. U drugoj vožnji Rodeš je malo pokvario plasman (i dojam), ostvarivši 22. vrijeme, dok je Kolega prešao stazu s fantastičnim četvrtim vremenom drugog “laufa”. Na kraju, Rodeš je za pobjednikom Myhrerom zaostao 2.42 sekunde, a Elias Kolega 3.13 sekunde. Matej Vidović i Filip Zubčić nisu završili prvu vožnju, kao ni favorit za zlato Hirscher te još pedesetak skijaša.
- Znam koliko sam dobar, makar to ove sezone nisam pokazivao na utrkama nego samo na treninzima - izjavio je Rodeš kojem su i posredstvom službenog razglasa apostrofirani dosad najsvjetliji trenuci u karijeri - naslov svjetskog juniorskog prvaka u slalomu i svjetska bronca u kombinaciji (juniorski SP 2016. u Sočiju).
I Elias Kolega je bio zadovoljan olimpijskim debijem:
- Prvu vožnju malo sam lošije odskijao, napravio par sitnih pogrešaka, što me koštalo dosta vremena. Druga je bila sasvim solidna… Mladi smo, i nadam se da ćemo u budućnosti nastaviti s rezultatskim napretkom, svakako do sljedećih ZOI, koje su još daleko…

Eliasov trener, legendarni Ante Kostelić, pohvalio je mlade skijaške snage za ovaj domet:

- Točno su odvozili suprotno jedan od drugoga, ali Rodešova prva i Kolegina druga vožnja dokaz su da smo na dobrom putu i da u ovu mladost vrijedi ulagati….
Slalomskom utrkom s trijumfom švedskog veterana Andre Myhrera (35), te srebrom Švicarca Ramona Zenhaeuserna i broncom Austrijanca Michaela Matta, završio je program alpskih skijaša na ZOI u Pjongčangu. (hoo/vk)