Pjongčang, 18. veljače 2018. - Hrvatski bob dvosjed, u sastavu pilot Dražen Silić i kočničar Benedikt Nikpalj, završio je premijerni olimpijski nastup kao 30. posada na svijetu, sa zaostatkom za najbržima od 5.08 sekundi.

- Bez obzira na rezultat, osjećaj je fenomenalan, sretan sam što sam bio sudionik ovog povijesnog nastupa. Nadam se da je ovo početak kontinuiteta našeg boba dvosjeda na Zimskim olimpijskim igrama. Za nešto više potrebna su ulaganja jer nitko od nas nije plaćen za ovo, nego to radimo iz ljubavi prema ovome sportu - izjavio je Benedikt Nikpalj, uz konstataciju da će, unatoč karijeri igrača američkog nogometa u Njemačkoj, nastaviti trenirati i bob.
Profesor tjelesnog odgoja iz Pule, na privremenom radu u Italiji (ljeti još i jedriličar - skiper), a na ZOI pilot hrvatske posade, Dražen Silić, bio je raspoloženiji nakon treće utrke, nego dan prije:
- Jučer smo bili malo deprimirani, jer neke posade koje su se plasirale ispred nas čak smo i dobivali u svim tim kvalifikacijama u dugoj sezoni. Danas smo odvozili opušteno, uživao sam osobno svake sekunde u današnjem nastupu. Rezultat je naša realnost jer smo se cijelo vrijeme borili samo za normu u četverosjedu, a u dvosjedu nam se otvorila mogućnost odlaska na Igre tek u posljednje dvije utrke…
Olimpijsko zlato podijelile su posade Kanade i Njemačke - Justin Kripps i Alexander Kopacz te Francesco Friedrich i Thorsten Margis. Nakon četiri vožnje obje posade ostvarile su identičnih 3:16.86 minuta.
Ovoga vikenda (u subotu i nedjelju) gledat ćemo i hrvatski bob četverosjed, u kojem će se Siliću i Nikpalju pridružiti Mate Mezulić i Antonio Zelić, a koji je s boljim rejtingom izborio mjesto među 30 posada kvalificiranih na Igre u Pjongčangu. (hoo/vk)