Pjongčang, 15. veljače 2018. - Jakov Fak, jedini olimpijac koji je dosad osvojio zimsko olimpijsko odličje za Hrvatsku (u Vancouveru 2010. godine), a ne potječe iz obitelji Kostelić, nastavio je skupljati trofeje u biatlonu.

U disciplini 20 kilometara na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, Mrkopaljac, koji od 2011. godine nastupa za Sloveniju, osvojio je srebrnu medalju, zaostavši 5,5 sekundi iza olimpijskog pobjednika, Norvežanina Johannesa Thingnesa Boea (48:03.8).
Fak je dobro skijao i odlično gađao, u ostvarenju velikog uspjeha nije ga omeo ni vjetar na stazi. Pogodio je svih 20 meta, Boe je imao dva promašaja.
- Noge su mi bile u redu, sve poteškoće uspio sam izdržati. Imao sam problema i s vidom, jer zbog zbog suhog zraka u sobama oči prosuze kad izađemo na hladnoću. Sretan sam zbog osvojenog srebra - poruka je bivšeg hrvatskog olimpijca koji je, unatoč ne tako davnim problemima s plućima, definitivno potvrdio vrhunsku izdržljivost i sportsku kvalitetu.
Nisu ga slučajno naši sjeverozapadni susjedi uvrstili među svoje “snježne vitezove” za ZOI 2018., izradivši mu kartonsku statuu u prirodnoj veličini, koja stoji kao ukras Slovenske hiše (kuće) u Pjongčangu. Fak je prvim odličjem za "deželu" na ovim Igrama već sada opravdao status slovenskog “junaka snijega i leda”. (hoo/vk)