Pjongčang, 15. veljače 2018. - Tešku ozljedu uslijed pada doživjela je hrvatska skijašica Leona Popović u prvoj veleslalomskoj utrci na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. Dvadesetogodišnjoj olimpijskoj debitantici hitna je magnetska rezonancija utvrdila potpunu rupturu prednjeg križnog ligamenta, djelomičnu rupturu medijalnog kolateralnog ligamenta te oštećenja u posterolateralnom kutu.

S takvom dijagnozom jasno je da su za Leonu Igre u Pjongčangu završene. Za dva dana ona bi se trebala vratiti u Hrvatsku i podvrgnuti liječničkim tretmanima. Direktor alpske skijaške reprezentacije Vedran Pavlek odmah je posumnjao u pucanje ligamenata i, nažalost, njegova su se strahovanja obistinila. Tako će u sutrašnjem slalomu (petak, 10.00 i 13.15) Hrvatsku predstavljati samo Andrea Komšić i Ida Štimac, umjesto planirane četiri uzdanice (Lana Zbašnik se ozlijedila na treningu uoči Igara).
Andrea Komšić je bila na rubu ulaska među 30 najboljih veleslalomašica na ZOI, nedostajale su joj 84 stotinke sekunde. Prvu vožnju završila je kao 31., na kraju ukupno 32., zaostavši za pobjednicom, Amerikankom Mikaelom Shiffrin, 8.48 sekunde. Jedna od najmlađih skijašica na ZOI uopće, Ida Štimac, bila je 34., uz solidan popravak plasmana u drugom “laufu”, nakon prve vožnje bila je 40.
U muškom spustu slavio je Norvežanin Aksel Lund Svindal, koji je sa 35 godina postao i najstariji osvajač olimpijskog zlata u alpskom skijanju u povijesti Zimskih olimpijskih igara. Naš adut Natko Zrnčić Dim nije nastupio u spustu zbog problema s leđima.
U četvrtak su bile aktivne i nordijke, a na rasporedu im je bila utrka na 10 km slobodnim načinom. Naša olimpijka Vedrana Malec zauzela je 71. mjesto, a prvim olimpijskim zlatom okitila se Norvežanka Ranhild Haga. U petak će na stazu i naši skijaški trkači, Krešimir Crnković i Edi Dadić, a čeka ih utrka na 15 km slobodnim načinom. (hoo/vk)