Pjongčang, 14. veljače 2018. - U nedostatku Hrvatske kuće na ZOI, Slovenska hiša (kuća) u Pjongčangu dobro je poslužila Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) da u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom (HOO) predstavi Lijepu našu južnokorejskom tržištu.

Turističku promociju s radnim sastankom možebitnih partnera (radionica) skupa su održale turističke zajednice Hrvatske i Slovenije. Događaj je otvorila slovenska veleposlanica u Japanu (pokriva i Republiku Koreju) Simona Leskovar, a pozdravnu je riječ završila rečenicom da je Slovenija jedina država u svijetu koja ima ljubav (love) u imenu.

Brojno hrvatsko izaslanstvo predvodio je direktor HTZ-a Kristijan Staničić, u društvu člana diplomatskog predstavništva RH u Seulu Hrvoja Cvitanovića.
Staničić je domaćinima pojasnio zašto je Hrvatska sve popularnije odredište korejskih turista. Dok su se na velikom ekranu iza njegovih leđa nizale slike turističkih atrakcija jadranske obale, efektno je zaključio: - Dovoljno je reći Hrvatska - zemlja tisuću otoka!

Potom je u vrlo dojmljivoj prezentaciji, ljepote Hrvatske na korejskom jeziku predstavio Nikica Dorešić, poduzetnik koji 15 godina živi u Republici Koreji. U radionicama s korejskim turoperatorima sudjelovali su predstavnici brojnih hrvatskih tvrtki (Atlas, Croatia Airlines, Platanus, Pointers, Uniline…), kao i turističkih zajednica: Kvarnera, Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Zagreba.

Naravno, promociji domovine kao turističke destinacije nazočili su i hrvatski olimpijci na Igrama u Pjongčangu. Zastupala ih je posada boba četverosjeda (Dražen Silić, Mate Mezulić, Benedikt Nikpalj, Antonio Zelić) i izbornik Ivan Šola. Veliki pljesak svih nazočnih u ispunjenoj Slovenskoj hiši dobio je pilot našega boba Dražen Silić, kada mu se pri predstavljanju posade na glavnoj pozornici u rukama pojavila pločica s natpisom “I feel Slovenia”.
Nakon prezentacije i brojnih sastanaka korejskih i hrvatsko-slovenskih partnera, domaćini su mogli isprobati i nadaleko poznate hrvatske delicije. Predstavili su se kuleni tvrtke Galović, Karlićevi tartufi i proizvodi pazinskog Pisiniuma.
Hrvatski gosti rado su se fotografirali s kartonskom statuom bivšeg hrvatskog olimpijca Jakova Faka (bronca za Hrvatsku u biatlonu na ZOI 2010.) koja je u prirodnoj veličini postavljena u predvorju Slovenske hiše, skupa s još dvojicom “snježnih vitezova, njihovih aduta za odličje – skakačem Peterom Prevcom i skijašem slobodna stila Filipom Flisarom. Nažalost, zbog olimpijskog nastupa u biatlonu Jakov Fak nije mogao nazočiti turističkoj promociji svojih dviju domovina. (hoo/vk)