Pjongčang, 13. veljače 2018. - Prva hrvatska predstavnica u sanjkanju na Zimskim olimpijskim igrama, Daria Obratov, zauzela je 27. mjesto ukupnog redoslijeda Igara. Nakon prve tri vožnje nije uspjela ostvariti plasman u posljednju, četvrtu, koja je značila i finale natjecanja.

Hrvatska sanjkašica je u trećoj seriji bila najsporija sa zaostatkom od 2,406 sekunde za najbržom Njemicom Natalie Geisenberger.
- Sve skupa zadovoljna sam, dala sam sve od sebe, iako mi ni u čistim vožnjama, drugoj i trećoj - ostvareno vrijeme nije bilo ništa spektakularno. Drago mi je što sam pokazala da mogu čisto voziti, a u uvjetima u kojima ja radim ulazak u Top 20 bio bi ravan medalji - poruka je splitske sanjkašice.
Hrvatski olimpijci u skijaškom trčanju Vedrana Malec, Gabrijela Skender i Edi Dadić nisu se uspjeli plasirati u četvrtfinale sprinta klasičnim načinom. Malec je ostvarila 64., a Skender 65. vrijeme u konkurenciji skijašica, dok je Dadić bio 69. u konkurenciji skijaša. Plasman u četvrtfinale ostvarilo je po 30 najboljih iz kvalifikacija. Na startu kvalifikacija kod skijašica našlo se 68 natjecateljica, a 27-godišnja Malec i 18-godišnja Skender su uspjele nadmašiti tek predstavnice Bugarske, Južne Koreje i Irana. Malec je za najbržom Šveđankom Stinom Nilsson zaostala 46.02 sekundi, dok je olimpijska debitantica Skender bila 47.49 sekundi slabija od Šveđanke. Finkinja Aino-Kaisa Saarinen, koja se kao posljednja, 30. plasirala u četvrtfinale bila je brža od Malec za 30.74 sekundi, a od Skender za 32.21 sekundi. U konkurenciji skijaša na startu je bilo 80 natjecatelja, a 24-godišnji Ravnogorac Dadić uspio je nadmašiti njih desetoricu.
- Bio je ovo prvi moj nastup na olimpijskim igrama i jako sam zadovoljna jer sam nadmašila svoja očekivanja. Nadam se da ću do kraja Igara nastupiti na što više utrka - rekla je Skender koja je za 47.49 sekundi bila slabija od najbrže, Šveđanke Nilsson.
Edi Dadić je u nedjelju odustao u utrci skiatlona nakon tri četvrtine staze, bolest je bila jača…
- Nakon skiatlona i lošeg iskustva s grčevima u nogama, mogu reći da sam više-manje zadovoljan svojim nastupom. Sprint-klasika nije disciplina koju preferiram, ali dao sam sve od sebe. U petak ću trčati 15 km slobodnim stilom i nadam se da će to biti moja najbolja utrka na ovim Igrama.
Raspored za srijedu trebao bi donijeti slalomski nastup naših skijašica Leone Popović, Ide Štimac i Andree Komšić (prva vožnja u 10.15 po korejskom vemenu), ali se u Pjongčangu o skijaškim natjecanjima umnogome pita i vjetar. (hoo/hina)

 

Gabrijela Skender - izjava