Pjongčang, 13. veljače 2018. - Napokon su krenula i natjecanja alpskih skijaša na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. Najbolji skijaš današnjice, 28-godišnji Austrijanac Marcel Hirscher, osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u alpskoj kombinaciji.

Do svog prvog olimpijskog zlata stigao je sa 23 stotinke prednosti ispred srebrnog Francuza Alexisa Pinturaulta, odnosno 1.02 sekunde ispred još jednog Francuza - brončanog Victora Muffat-Jeandeta, dok su hrvatski predstavnici Filip Zubčić i Natko Zrnčić-Dim zauzeli 12., odnosno 19. mjesto sa 3.08 i 4.03 sekunde zaostatka.

Ukupni pobjednik Svjetskog kupa posljednjih šest sezona te šesterostruki svjetski prvak Hirscher dosada je u kolekciji medalja imao samo jedno olimpijsko srebro iz slaloma otprije četiri godine iz Sočija, no već u prvoj disciplini alpskog programa u Pjongčangu pokazao je kako bi ovo moglo biti njegovo natjecanje. U spustu je ostvario 12. vrijeme sa 1.32 sekunde zaostatka za vodećim Nijemcem Thomasom Dressenom, no ispred njega su gotovo redom bili samo skijaši koji su bolji u brzim disciplinama i koji nisu mogli parirati sjajnom Austrijancu u slalomu. Hirscher je s najboljim slalomskim vremenom stigao do svog prvog olimpijskog zlata.

Do srebra je stigao dvostruki osvajač malog Kristalnog globusa u kombinaciji, 26-godišnji Francuz Alexis Pinturault, on se nakon 10. mjesta u spustu vrlo dobrom vožnjom u slalomu u kojemu je ostvario treći rezultat probio na drugo mjesto, dok je njegov sunarodnjak Victor Muffat-Jeandet nakon spusta bio tek 29., ali je u slalomu bio samo jednu stotinku sporiji od Hirschera i zahvaljujući tomu stigao do prve medalje s velikih natjecanja u karijeri.

Od dvojice hrvatskih predstavnika u kombinaciji bolji je rezultat ostvario mlađi, 25-godišnji Filip Zubčić. On je u spustu ostvario 28. vrijeme te je imao vrlo dobru startnu poziciju za slalom što je i iskoristio za popravak plasmana i konačno 12. mjesto sa 3.08 sekundi iza Hirschera. Nositelj hrvatske zastave na svečanosti otvaranja prije četiri dana, 31-godišnji Natko Zrnčić-Dim, u spustu je bio tek 40. pa je u slalomsku utrku krenuo nakon što su njom prošli svi najbolji. Ipak, zbog brojnih odustajanja Zrnčić-Dim je na kraju završio na respektabilnoj 19. poziciji sa 4.03 sekunde slabijim vremenom od zlatnog Austrijanca. (hina/hoo)