Pjongčang, 10. veljače 2018. - Drugi dan na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Pjongčangu donio je i prve nastupe hrvatskih olimpijaca. Igre su za Hrvatsku otvorili ipak nordijci - skijaški trkači Edi Dadić i Krešimir Crnković, a ne, prvotno najavljivani alpinac Natko Zrnčić Dim.

Naime, spust alpskih skijaša je otkazan zbog jakih udara vjetra na stazi u Jeongseonu, točnije prolongiran je za četvrtak, 15. veljače u 11 sati (3.00 po hrvatskom vremenu), a zbog toga je promjenu termina doživio i muški superveleslalom koji će se održati dan kasnije, u petak (16. veljače).

Skijaši trkači odradili su vrlo zahtjevnu skiatlonsku utrku (15 km klasičnim + 15 km slobodnim načinom). Na svojoj olimpijskoj premijeri i u svom službenom debiju u novom sportu Krešimir Crnković zauzeo je 53. mjesto u konkurenciji 69 prijavljenih skijaških trkača, zaostavši za pobjednikom 7:06.09. Nažalost, Edi Dadić nije uspio završiti utrku. Na 17. kilometru osjetio je bolove u nogama, odradio još krug te na sugestiju trenera Skendera odustao od daljnje borbe.

Apsolutnu dominaciju u utrci demonstrirali su Norvežani, zauzevši sva mjesta na pobjedničkom postolju. Simen Hegstad Krueger osvojio je zlato s 8.0 sekundi prednosti ispred srebrnog Martina Johnsruda Sundbyja, te 9.9 sekundi ispred brončanog Hansa Christera Holunda. Bitno je istaknuti da je jedan od najvećih favorita za zlato, također Norvežanin - Klaebo, podbacio u utrci, osvojivši tek 10. mjesto, a ni branitelj zlata iz Sočija, Švicarac Cologna, nije uspio do kolajne, bio je šesti.

Trener hrvatske reprezentacije u skijaškom trčanju Zoran Skender ovako je ocijenio prve nastupe svojih trkača:

- Crnković je ugodno iznenadio, pogotovo u klasičnoj tehnici trčanja u kojoj je dao i više od svog maksimuma, dok je u slobodnoj tehnici potvrdio kvalitetu koju ima. Kod Edija Dadića dogodila se druga krajnost, on je nakon 17 kilometara utrke osjetio grčeve u nogama. Ti bolovi su se pojačavali tako da smo odlučili da ipak stane kako se stanje ne bi pogoršalo…

Biatlonac Crnković hrabro se okušao u skijaškom trčanju u najjačoj svjetskoj konkurenciji:

- Zadovoljan sam nastupom. Nisam mislio da će ispasti ovako dobro. Uvjeti su bili katastrofalni, hladno, vjetar... samo su najhrabriji odlučili startati. Imao sam problema u prvom dijelu utrke jer klasični način nije moja primarna disciplina i u tome nisam najjači. Zato sam tu izgubio nešto vremena koje sam ipak uspio nadoknaditi kasnije… A ako me pitate ostajem li samo trkač ili biatlonac, odgovor je - biatlonac.

Ekstremni vremenski uvjeti bitno su utjecali na ishod utrke Edija Dadića:

- Vremenski uvjeti su bili zahtjevni i teški, bilo je -15 na stazi uz jaki vjetar. U klasičnom načinu sam je još nekako uspio držati sa skupinom, ali u slobodnom stilu su mi se 'odsjekle noge', počeli su me hvatati jaki grčevi i odlučili smo kako je bolje za mene da stanem kako bih se mogao oporaviti za sljedeću utrku, a to je sprint već u utorak.

Trećeg dana natjecanja na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, na borilišta će natjecatelji u 10 sportova, a hrvatske olimpijke, alpske skijašice nastupit će u veleslalomu (Leona Popović, Ida Štimac i Andrea Komšić) te sanjkanju (Daria Obratov). (hoo/vk)

 

Edi Dadić - izjava