Pjongčang, 10. veljače 2018. - Prvi nedjeljni dan na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu trebao bi donijeti i prve nastupe hrvatskih olimpijaca. Kako trenutačno stoje stvari, ZOI će za Hrvatsku otvoriti naši nordijci - skijaški trkači Edi Dadić i Krešimir Crnković, a ne očekivani alpinci Natko Zrnčić Dim i Filip Zubčić.

Naime, zbog jakog vjetra i najave još intenzivnijeg tijekom nedjelje, velika je vjerojatnost da će spust biti otkazan. Odluka o tome slijedi u 2 sata po hrvatskom vremenu (10.00 po korejskom). Ukoliko se ipak održi imat ćemo samo jednog predstavnika jer je Filip Zubčić prijavio nastup u spustu samo kako bi mogao trenirati na stazi za onaj drugi, njemu važniji spust – u alpskoj kombinaciji 13. veljače.

Skijaši trkači imaju pred sobom vrlo zahtjevnu skiatlonsku utrku (15 km + 15 km) s masovnim startom (svi u isto vrijeme). Naše uzdanice su dobro isprobale stazu, ali i njima su veliki temperaturni minusi teško rješiv problem.
Edi Dadić je već osjetio slast olimpijskog statusa, nastupom u Sočiju 2014. godine, a sada najavljuje:
- Želio bih da utrka bude s rezerviranim startom, tako da favoriti, prije svega Norvežani, Šveđani i Finci, ne odmaknu previše već na samom početku. Ja kao sportaš dat ću sve od sebe za što bolji plasman, ali definitivno nikome neće biti lako po ovim vremenskim prilikama ili neprilikama…
Izvornog biatlonca Krešimira Crnkovića, kojem je ovo prvi nastup u skijaškom trčanju vjerojatno će “žuljati” izostanak puške na leđima.
- Naravno, da će mi nedostajati, posebno u dijelu utrke kad skijamo pored biatlonske staze na kojoj je pozicija za gađanje, ali pokušat ću se usmjeriti samo na trčanje i pokušati ostvariti što bolji rezultat…
Trener spomenutih hrvatskih nordijaca, Zoran Skender, kaže da našim olimpijcima neće biti nimalo lako rasporediti snagu po ovakvoj hladnoći, a uz to još i kroz dvije različite inačice - pola utrke klasičnim, a drugu polovicu slobodnim načinom…
Subota je donijela zanimljiv događaj kod naših sjeverozapadnih susjeda - Slovenaca. Naime, u korejskom ugođaju pokrajine Pjongčang otvorili su Slovensku hižu. Uz njihove sportaše i dužnosnike (Kocijančič, Gabrovec, dvije državne ministrice…), na skupu su govorili bivši glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon i čelni čovjek međunarodne automobilističke federacije (FIA) Jean Todt.
Nazočili su i gosti iz svih ostalih šest nacionalnih olimpijskih odbora bivše države (osim Kosova), a Hrvatski olimpijski odbor predstavljali su glavni tajnik Josip Čop i šef Misije na ZOI-ju u Pjongčangu Damir Šegota. (hoo/vk)