Pjongčang, 9. veljače 2018. - Na mimohodu sudionika tijekom svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara u korejskom Pjongčangu hrvatsku zastavu nosio je naš najiskusniji skijaški olimpijac, 32-godišnji Natko Zrnčić Dim.

Domaćin je učinio sve da ove Igre već na startu ostanu za pamćenje. Unatoč desetak stupnjeva minusa priređen je raskošan zabavni program, prožet korejskom poviješću, tradicijom i tehnološkim napretkom, a odavno rasprodani stadion sdušno je pozdravio predstavnike 91 nacionalnog olimpijskog odbora te ruske olimpijce koji su stupali pod olimpijskom zastavom. Razumljivo, najviše pljeska dobila je reprezentacija ujedinjene Koreje.

Od trenutka, kada je grčka alpska skijašica Sophie Ralli sa zastavom domovine olimpizma kročila na olimpijski stadion, nastala je euforija koja se nije stišavala ni unatoč temperaturnom minusu. Frenetičan pljesak izazvala je trofejna domaća klizačica Yuna Kim (olimpijsko zlato 2010., srebro 2014.) koja je upalila olimpijski plamen ZOI-ja u Pjongčangu. Inače, Kim je 2013. bila pobjednica zagrebačke Zlatne piruete te je, uz Sandu Dubravčić (Sarajevo 1984.), jedina slavljenica Piruete koja je zapalila plamen Zimskih olimpijskih igara…

Tridesetak sportaša i predstavnika hrvatskog olimpijskog izaslanstva, predvođenih Natkom Zrnčić Dimom, prodefiliralo je stadionom kao uvertira u skorašnji izlazak ujedinjene korejske olimpijske reprezentacije. U svečanom mimohodu bili su svi naši bobisti, skijašice (osim ozlijeđene Lane Zbašnik), sanjkašica, treneri, te članovi Misije. Natko Zrnčić Dim kao hrvatski stjegonoša bio je po toj počasti i dužnosti u društvu nekoliko istinskih legendi zimskih sportova, a za izdvojiti su dvojica veterana skijaških skokova - Japanac Noriaki Kasai (45) i Finac Janne Ahonen (40). Natko je bio vidno uzbuđen tijekom ceremonijala, ali i sjajan stjegonoša:

- Izvanredan osjećaj, bilo je puno prisutnih emocija kad se ulazilo na stadion, čak i više nego što sam mislio. Poseban doživljaj, srce i uzbuđenje… Unatoč velikoj hladnoći, čak mi je bilo i malo vruće, trudio sam se mahati zastavom, malo je vjetar puhao, ali mislim da me nije omeo i da je sve prošlo kako je trebalo biti... Slijede nastupi, ali i najave pogoršanja vremena, samo se nadam da će sve biti prema planu, odnosno za sve skijaše korektno natjecanje pod istim uvjetima...

Vatrometom s iznova iskazanom toplinom domaćina započeo je dalekoistočni sportski spektakl pod ekstremno niskim temperaturama. Na dosad najmasovnijim ZOI u povijesti, 2925 sportaša u 15 sportova od sutra kreće u borbu za ispunjenje olimpijskih snova (podijelit će se 102 kompleta medalja). SAD je najbrojnija nacija na Igrama sa 242 sportaša, Kanada će imati 226, Norveška 111 sportaša... Nakon svih dopinških problema i zabrane sudjelovanja Ruskom olimpijskom odboru (ROO), Međunarodni olimpijski odbor potvrdio je nastup 169 ruskih sportaša pod nazivom "olimpijski sportaš iz Rusije" (OAR) koji će i sudjelovati pod olimpijskom zastavom.
Zemlja domaćin, Republika Koreja, imat će dosad najveću reprezentaciju ZOI-ja ikada, sa 144 sportaša u svih 15 sportova. Prethodno je, na Igrama u Sočiju 2014. godine, imala 71 sportaša. Susjedna Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK) predstavit će se sa 22 sportaša u pet disciplina (skupa s J. Korejom u ženskom hokeju). Ozljedom koljena skijašice Lane Zbašnik, Hrvatsku na ZOI-ju predstavljati 19 sportašica i sportaša.

Čak šest država u Pjongčangu će prvi put nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama: Ekvador (skijaško trčanje), Eritreja i Kosovo (alpsko skijanje), Malezija (umjetničko klizanje), Nigerija (bob i skeleton) te Singapur (brzo klizanje na kratkim stazama). (hoo/vk)