Zagreb, 5. veljače 2018. - Iz zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman na Zimske olimpijske igre u Pjongčang (9. - 25. veljače 2018.) otputovala je najveća skupina naših sportašica i sportaša, predvođena skijaškim uzdanicama.

Ovaj dio hrvatske reprezentacije činile su Leona Popović, Ida Štimac i Lana Zbašnik (Andrea Komšić će im se u Južnoj Koreji pridružiti izravnim letom iz SAD-a), te Filip Zubčić i Natko Zrnčić Dim. Među njima je bio i legendarni skijaški olimpijac Ivica Kostelić koji je uoči odlaska izjavio:
- Malo mi je čudan sadašnji osjećaj. Prije sam uoči odlaska na Zimske olimpijske igre osjećao pozitivnu nervozu, sada toga uopće nema… Što bih poručio našim predstavnicima u Pjongčangu? To da se potpuno koncentriraju na vlastite izvedbe. ZOI traju relativno dugo i mladi sportaši moraju zadržati usredotočenost na svoje nastupe.
Ženski skijaški tercet spremno je stao pred kamere, a njihova zajednička poruka za ZOI svodi se na to da je velika čast predstavljati Hrvatsku na tom natjecanju i, dakako - da će dati sve od sebe.
Filip Zubčić od mnogih je proglašen našom najvećom uzdanicom u Pjongčangu:
- ZOI su svake četvrte godine pa možda favoriti, kao što je primjerice Hirscher, koji stalno niže pobjede u Svjetskom kupu, imaju malo veći pritisak. Meni je to utrka kao utrka. Naravno, uvijek ima iznenađenja i autsajderi mogu napraviti dobre rezultate. Vozit ću kombinaciju, slalom, veleslalom, super G, a spust ću vjerojatno propustiti da bih se odmorio za kombinaciju.
Četverostruki olimpijac Natko Zrnčić Dim nije zadovoljan sezonom u Svjetskom kupu, a na ZOI-ju najavio je nastupe u brzim disciplinama, te se osvrnuo i na ulogu nositelja hrvatske zastave na svečanosti otvaranja Igara:
- Super je osjećaj nositi zastavu, sjećam se kako sam koračao uz Ivicu dok ju je on nosio, a sada ja imam tu čast. Nadam se da ćemo svi mi koji idemo na ZOI u najboljem svjetlu predstavljati Hrvatsku.
Nakon što je u prvoj skupini (s bobistima, nordijcima i sanjkašicom) otputovao i dio njihova tima, i uz skijaške olimpijce u Pjongčang se zaputilo desetak članova olimpijske delegacije, u kojoj su treneri, serviseri i liječnička služba.
Ostali reprezentativci otputovat će kasnije - braća Samuel i Elias Kolega 11. veljače iz Zagreba, a Matej Vidović i Istok Rodeš - 17. veljače iz Zuericha. Legendarni Ante Kostelić Gips putuje u utorak, a naša najveća olimpijka, Janica Kostelić, u četvrtak. (hoo/vk)