Čepin, 2. veljače 2018. - Minutom šutnje za preminulog člana Marijana Hanžekovića započela je 13. sjednica Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), održana u prostorijama tvrtke Žito d.o.o. u Čepinu kod Osijeka.

Potom je sve nazočne prigodnim riječima pozdravio atletičar Ivan Horvat, a predstavljena je i Osječanka Marija Lozančić, hrvatska sportska ambasadorica (u MOO-ovu izboru "Young Change Maker") za Olimpijske igre mladih 2018., članica Mačevalačkog kluba Dmitar Zvonimir.
Od 19 točaka dnevnog reda medijski najatraktivnije bile su one povezane sa ZOI-jem u Pjongčangu (9. - 25. veljače), a posebno odluka o nositelju hrvatskog stijega na otvaranju Igara. Jednoglasnom odlukom članova Vijeća, bit će to četverostruki skijaški olimpijac Natko Zrnčić Dim. Potvrđen je i sastav hrvatske sportske delegacije na ZOI s ukupno 53 člana.
U raspravi o pravilnicima kategorizacije sportaša u ovoj godini prihvaćen je zahtjev Hrvatskog veslačkog saveza za smanjenje kategorizacijskih kriterija jer je samo jedna veslačka staza u državi zadovoljavajuće klasifikacije. To se odnosi i na Hrvatski savez hokeja na ledu zbog nedostatka klizališta, dok zahtjev Hrvatskog kajakaškog saveza za kategorizaciju konkretnih sportaša (Lončar i Marinić) nije prihvaćen.
Od 1. siječnja 2018. godine HOO je ušao u sastav PDV-a, a toj odluci prilagodit će se i Statut udruge. Utvrđeni su i prijedlozi korisnika razvojnih programa HOO-a, kao i olimpijskog te programa sufinanciranja trenera (ukupno 82 u 5 kategorija). U olimpijskom programu Tokio 2020. čak je 107 sportaša, od čega 11 top-kandidata, 10 potencijalnih, 39 predolimpijskih, 15 iz top-ekipa, te 32 iz pridruženih sportova košarke i rukometa. Uz to, utvrđeni su i iznosi novčane potpore za sve kategorije.
Prihvaćena su revizorska izvješća s planovima za ovu godinu i za razdoblje do 2020., te potvrđen prijedlog članova Upravnog vijeća Hrvatske olimpijske akademije u mandatu do 2021. godine. “Zeleno svjetlo” s puno pohvalnih riječi dobio je i projekt Sportske knjižnice HOO-a. Nakon izvješća glavnog tajnika Josipa Čopa, predsjednik Zlatko Mateša je ustvrdio:
- Želja nam je da ta knjižnica zapravo postane informacijsko-dokumentacijski centar za hrvatske sportaše i sportske djelatnike…

Šest nacionalnih sportskih saveza dobilo je pozitivno mišljenje za organizaciju međunarodnih natjecanja u RH, a Hrvatski jedriličarski savez - za primitak u hrvatsko državljanstvo ruske jedriličarke Elene Vorobjeve.
- Split je napravio odličan posao s taekwondašicom Nikitom Glasnović, ona bi mogla postati i hrvatska olimpijka. Od svih sportašica i sportaša dovedenih u Hrvatsku, Nikita spada u top-kategoriju - izjavio je Mateša.

Predsjednik HOO-a zahvalio je članici Vijeća HOO-a Zvjezdani Tumi Pavlov i tajniku Saveza sportova Osječko-baranjske županije Dubravku Ižakoviću na sjajnoj organizaciji sjednice Vijeća u Slavoniji. Kako je istaknula osječka dogradonačelnica Žana Gamoš, osječki sport ovih dana diše punim plućima jer nakon teniskog Davis Cupa, već od ponedjeljka u dvorani Gradski vrt kreće “priča” Svjetskog kupa u gimnastici. (hoo/vk)