Lausanne, 20. siječnja 2018. - Nakon poziva Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), u sjedištu udruge u Lausannei u olimpijskom duhu poštovanja i prijateljstva održani su četvrti razgovori izaslanstva NOO-a Republike Koreje, na čelu s predsjednikom Lee Kee-heungom i ministrom kulture, sporta i turizma Do Jong-hwanom, te izaslanstva NOO-a Demokratske Narodne Republike Koreje (tzv. Sjeverna Koreja), predvođeno predsjednikom NOO-a i ministrom sporta Kim Il-gukom.

U društvu domaćina, predsjednika MOO-a Thomasa Bacha, sastanku je nazočio i prvi čovjek organizacije ZOI-ja u Pjongčangu 2018 (POCOG) Lee Hee-beom, a sastanak je rezultirao Olimpijskom deklaracijom korejskog poluotoka. Ta, velika pobjeda olimpizma podrazumijeva sudjelovanje izaslanstva NOO Sjeverne Koreje i zajedničke aktivnosti s domaćinom ZOI-ja 2018., NOO-om Republike Koreje.
U odluci o sudjelovanju sportaša iz NOO-a Sjeverne Koreje na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine - MOO je odobrio akreditacije za 22 sportaša, 24 dužnosnika i 21 predstavnika medija. MOO je prihvatio prijedlog da dvije sportske delegacije pod zajedničkim nazivom "Koreja" inastupe na ceremonijalu otvaranja. Izaslanstvo će ući na Olimpijski stadion s korejskom zastavom ujedinjenja (na kojioj je amblem otoka), a nosit će je po jedan iz svakog NOO-a.
Također MOO je odlučio dopustiti da dva nacionalna olimpijska odbora po prvi put u svojoj olimpijskoj povijesti formiraju jedinstvenu reprezentaciju u nekom sportu. Jedinstvena ženska hokejska ekipa nastat će dodavanjem 12 igračica i jednog trenera Sjeverne Koreje postojećoj olimpijskoj ekipi domaćina od 23 igračice. S obzirom na fair play, u igri će koristiti samo 22 igračice, kao što vrijedi za sve reprezentacije. Glavni trener, odgovoran za odabir igračica, bit će iz Južne Koreje. On će za svaku utakmicu uvrstiti u kadar najmanje tri hokejašice iz NOO-a Sjeverne Koreje. I ujedinjeni ženski hokejski tim predstavit će se korejskom zastavom ujedinjenja i nastupit će kao Koreja (COR), a himna će biti pjesma "Arirang". U svim ostalim sportovima, sportaši će se natjecati za svoje NOO-e u vlastitim dresovima.
MOO je dodijelio desetak dodatnih kvota sjevernokorejskim sportašima, i to u umjetničkom i brzom klizanju, skijaškom trčanju i alpskom skijanju.
Sportaši i izaslanstvo iz Sjeverne Koreje stići će u Olimpijsko selo najkasnije do 1. veljače 2018. te će, kao i svi sportaši koji sudjeluju na Igrama proći antidopinško testiranje. (moo/hoo/vk)