Zagreb, 17. siječnja 2018. - Iz sjedišta Međunarodne sanjkaške federacije (FIL) u Hrvatski olimpijski odbor (HOO) stigla je službena potvrda olimpijske norme za ZOI u Pjongčangu za našu najbolju sanjkašicu Dariju Obratov.

Apsolventicu zagrebačkog Kineziološkog fakulteta i buduću kondicijsku trenericu, rođenu 12. prosinca 1989. u Splitu, od ulaska u kvotu od 30 olimpijki dijelila su samo dva mjesta na ljestvici kvalifikantica za Pjongčang. Preraspodjelom kvota, napokon je, u trećem pokušaju uspjela izboriti olimpijski nastup. U dva prethodna pokušaja, za Vancouver 2010. i Soči 2014., bila je prva ispod crte.

Tijekom olimpijskih kvalifikacija hrvatska je sanjkašica ostala bez trenera, Amerikanac Duncan Kennedy zbog zdravstvenih se problema morao vratiti kući. No, ni to je nije obeshrabrilo. Budući da Hrvatska nema nijednu bob ili sanjkašku stazu, trenirala je s njemačkoj reprezentacijom u tamošnjim zimskim destinacijama.

- Presretna sam zbog olimpijske norme za Pjongčang, to mi je ostvarenje sna, jer dva puta sam ostala prva ispod crte. Dugo sam radila na tome, bilo je to osam godina velike borbe. Ući u Top 30 svjetskih sanjkašica ravno je čudu, kada se zna da osam velikih sanjkaških nacija tamo ima po tri predstavnice. Oduvijek sam sanjala ZOI i, sada kada imam normu, znam da ću dati sve od sebe. Budem li imala četiri čiste vožnje, mogla bih ući u Top 20, što je vrijedan rezultat. Ali jako male su razlike između osvajača medalja i onih iza desetog mjesta. Volim stazu u Pjongčangu, jako mi odgovara, na njoj sam bila 17. u Svjetskom kupu - izjavila je za Hinu Daria Obratov.

Osim Darije u sanjkaškom 'singlu', Hrvatska trenutačno ima još dvije potvrđene norme za ZOI Pjongčang u bobu - za posadu dvosjeda, najvjerojatnije u sastavu Dražen Silić i Benedikt Nikpalj, te posadu četverosjeda, za koju, osim spomenutog dvojca, konkuriraju još i Mate Mezulić, Martin Marić i Antonio Zelić. (hoo/vk)