Zimske olimpijske igre Pjongčang 2018.


XXIII. zimske olimpijske igre održale su se u Pjongčangu (PyeongChang, Republika Koreja) od 9. do 25. veljače 2018. godine. Odluka o gradu domaćinu donesena je na 123. zasjedanju MOO-a u Dubranu (Južnoafrička Republika) a u izboru su još bili Annecy (Francuska) i Munchen (Njemačka).

Južnokorejski Pjongčang u pokrajini Gangwon smješten je u planinamaTaebaeka 180 km istočno od Seoula u kojem su 1988. održane Olimpijske igre.  S ukupno 43 703 stanovnika Pjongčang je za ZOI ugostio oko 26 tisuća ljudi, od kojih oko šest tisuća sportaša iz 80 zemalja. Na programu ZOI Pjongčang bili su biatlon, bob, skeleton, curling, hokej na ledu, sanjkanje, umjetničko klizanje, brzo klizanje i brzo klizanje na kratke staze, alpsko skijanje, skijaško trčanje, akrobatsko skijanje, nordijska kombinacija, skijaški skokovi i snowboard.

 

Projekt HOO-a o pripremi i nastupu hrvatskih sportaša na ZOI Pjongčang 2018. prihvaćen je na sjednici Skupštine HOO-a u prosincu 2014., a nadopunjen na sjednici u prosincu 2015. godine. 

 

Izvješće
ZOI PJONGČANG 2018. - (HOO, prosinac 2015.)
≡   Lista hrvatskih sportaša na ZOI Pjongčang 2018.

Odluka o sastavu delegacije

Vodič delegacije - brošura - pdf , online

Web stranice Igara

Hrvatsku je četiri sporta predstavljalo 20 sportašica i sportaša, od kojih nitko nije osvojio olimpijsku medalju.

Pjongčang, 25. veljače 2018. - Spektakularnom svečanošću, koja je obilovala plesom, glazbom, svjetlosnim efektima, vatrometom i demonstracijom raznih tehnoloških inovacija, u Pjongčangu su zatvorene XXIII. zimske olimpijske igre.

Pjongčang, 24. veljače 2018. - Na sastanku članova Misije HOO-a i vođa ekipa po sportovima, čiji predstavnici još borave u Olimpijskom selu u Pjongčangu, izabran je nositelj hrvatske zastave na svečanosti zatvaranja Zimskih olimpijskih igara. Bit će to pilot dviju bob posada Dražen Silić.