XVIII. zimske olimpijske igre Nagano 1998. posljednje su u 20. stoljeću. Sudjelovalo je 2.339 sportaša (od toga 787 sportašica) iz 72 zemlje. Sa XVIII. ZOI izvješćivalo je 10.376 novinara, od kojih je 2.568 novinara iz tiska, što je gotovo isti broj kao i u Lillehammeru 1994. godine (2.578). Za svjetske radijske i TV postaje izvješćivalo je 5.737 novinara, a samo za japanske elektroničke medije 2.053 novinara.


Igre je otvorio japanski car Akihito. Olimpijski plamen upalila je bivša svjetska prvakinja u umjetničkom klizanju i nositeljica srebrnog odličja sa zimskih Olimpijskih igara 1992. u Albertvilleu Midori Ito , a olimpijsku prisegu u ime svih sportaša dao je japanski olimpijac i natjecatelj u nordijskoj kombinaciji Kenji Ogiwara.

Hrvatski sportaši u Naganu

Na XVIII. zimskim olimpijskim igrama u Naganu nastupila je dotad najbrojnija hrvatska olimpijska reprezentacija, a u njima i nova nada hrvatskog i svjetskog alpskog skijanja, 16-godišnja Zagrepčanka Janica Kostelić. Njoj je pripala čast da ponese hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja Igara.

Janica Kostelić nastupila je u svim disciplinama alpskog skijanja: u kombinaciji je bila osma, što je do tada bio najbolji plasman nekog hrvatskog sportaša na ZOI u povijesti. U superveleslalomu Janica je bila 26., u spustu 25., u veleslalomu 24., a slalomsku utrku nije završila.

Do Japana jedini hrvatski alpski skijaš i trostruki olimpijac Vedran Pavlek završio je u Naganu svoju karijeru 28. mjestom u veleslalomu te 30. u superveleslalomu. Njemu je na kraju sportske karijere pripala čast da ponese hrvatsku zastavu na svečanosti zatvaranja Igara. Renato Gašpar je u superveleslalomu bio 32., a u veleslalomu je odustao.

Alpinac Thomas Lodler veleslalom je završio kao 23., dok je Ivana Jakupčević u kratkom programu umjetničkog klizanja bila 25., nedovoljno da uđe među 24 najbolje klizačice koje su mogle nastupati u slobodnom programu.

Hrvatska na ovim Igrama nije osvojila medalje.

(Izvor: Monografija "Hrvatska olimpijska obitelj" HOO 1991. - 2011.)

Hrvatska olimpijska delegacija Nagano 1998.