Ljetni i zimski olimpijski festival europske mladeži

Olimpijski festival europske mladeži (European Youth Olympic Festival -EYOF) jedinstvena je multisportska priredba mladih sportaša (u dobi od 13 do 18 godina) u organizaciji Europskih olimpijskih odbora a pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog odbora. Pokrenut 1990. na inicijativu tadašnjeg predsjednika EOC-a Jacquesa Roggea, a pod nazivom EYOD (European Youth Olympic Days) Olimpijski festival europske mladeži, koji ima zimsko i ljetno izdanje i koji se održava svake druge godine (u istoj godini i ljetne i zimske) proslava je olimpizma među mladim sportašima čija sportska karijera tek počinje. Prvi EYOF održan je 1991. godine u Bruxelesu a sudjelovala je 31 nacionalna olimpijska reprezentacija mladih sportaša. Hrvatski sportaši prvi put nastupili su 1993. godine na 3. ljetnom EYOF-u održanom u Valkenswaardu u Nizozemskoj.

 

Utrecht (Nizozemska) 14. do 19. srpnja 2013. Srebro: Atletika - Ivan Vujević (skok u dalj), Judo - Brigita Matić (do 70 kg), Košarka - Hrvatska kadetska košarkaška reprezentacija - Mateo Čolak, Dragan Bender, Matej Gašpert, Franko Kalpić, Toni Kumanović, Vuk Lazić, Bruno Skokna, Petra Dubelj, Nik Slavica, Emil Savić, Ivica Zubac, Ante Toni Žižić, Bronca: Judo - Buga Kovač ( do 63 kg), Gimnastika - Tin Srbić (preča), Plivanje - Nikola Obrovac (100 m prsno)

Jaca (Španjolska) 17. – 24. veljače 2007. Bronca: Alpsko skijanje – Sofija Novoselić Bled (Slovenija) 25. – 30. siječnja 2003. Zlato: Alpsko skijanje – Ana Jelušić

Zagreb, 2. lipnja 2011. Hrvatski olimpijski odbor prijavio je transnacionalni projekt "Pravo na igru" za centralizirani program Europske komisije "Osnaživanje žena" s glavnim ciljem regionalnog povezivanja žena u športu i osnaživanje njihovog statusa.

Pikado bi trebao pod hitno postati olimpijski sport. U tom slučaju Hrvatska bi došla u priliku značajno obogatiti svoju riznicu olimpijskih medalja. Dominaciju koju naši pikadisti iz dana u dan pokazuju na SP i EP u elektroničkom pikadu koje se od 21. do 28. svibnja održava u španjolskom Benidormu rijetko se viđa na velikim međunarodnim natjecanjima.

Potkategorije

EYOF Utrecht 2013.

Na XII. Olimpijskom festivalu europske mladeži (EYOF) u nizozemskom gradu Utrechtu od 14. do 19. srpnja 2013. natjecalo se 2300 mladih sportaš u dobi od 13 do 18 godina iz 49 europskih zemalja. Na programu Festivala bili su atletika, biciklizam, gimnastika, judo, plivanje, tenis, košarka, odbojka i rukomet. Hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja nosila je judašica Brigita Matić, a na ztvaranju košarkaš Mateo Čolak. U sastavu hrvatske delegacije EYOF Utrecht 2013. natjecala su se 52 hrvatska sportaša u atletici, biciklizmu, gimnastici, judu, plivanju, tenisu, košarci i rukometu. Osvojili su šest medalja: tri srebrne i tri brončane.

Vodič hrvatske delegacije - PDF, online

Sastav delegacije


Izvješće

 

 

EYOF Trabzon 2011.

Na XI. ljetnom europskom olimpijskom festivalu mladeži EYOF Trabzon 2011 sudjelovalo je oko 3.500 osoba od kojih 2.500 sportaša iz 49 europskih zemalja. Na ovom već tradicionalnom višesportskom natjecanju mladi sportaši (godište od 1993. do 1998.) natjecali su se u devet sportova: atletika, biciklizam, gimnastika, judo, plivanje, tenis, košarka, rukomet, odbojka. EYOF je održan pod patronatom Europskih olimpijskih odbora (EOC), u organizaciji Turskog olimpijskog odbora i grada Trabzona.

Opširnije ...

EYOF Tampere 2009.

Na X. Olimpijskom festivalu europske mladeži EYOF Tampere 2009. sudjelovale su nacionalne sportske delegacije svih 49 zemalja - članica Europskih olimpijskih odbora (EOC). Na Festivalu se natjecalo ukupno 2.429 mladih sportaša rođenih između 1991. i 1996. S njima je bilo 600 članova stručnih timova, uključujući trenere, fizioterapeute, liječnike i članove misija.

 

Opširnije ...

EYOF Beograd 2007.

Na IX. Olimpijskom festivalu europske mladeži EYOF Beograd 2007 sudjelovalo je oko 3.320 sudionika od kojih 2.258 sportaša iz 49 europskih zemalja. Među njima bilo je gotovo podjednak broj dječaka i djevojčica rođenih između 1990. i 1994. godine, koji su se natjecali u 11 sportova: atletika (djevojčice i dječaci), biciklizam (dječaci), gimnastika (djevojčice), judo (djevojčice i dječaci), košarka (dječaci), odbojka ( djevojčice), plivanje (djevojčice i dječaci), rukomet (djevojčice), stolni tenis (djevojčice i dječaci), tenis (dječaci) i vaterpolo (dječaci). Svoje delegacije prijavilo je 49 zemalja europskog kontinenta, od kojih 32 imaju natjecatelje i u pojedinačnim i u momčadskim sportovima.

 

Opširnije ...

EYOF Lignano 2005.

Na VIII. Olimpijskom festivalu europske mladeži sudjelovalo je oko 3.000 sportaša rođenih između 1988. i 1992. (ovisno o sportu) iz 48 europskih zemalja koji su se natjecali u 11 sportova: atletika, biciklizam (m), gimnastika (ž), judo, košarka (m), nogomet (m), odbojka (ž), plivanje, rukomet (ž), tenis i kajak - kanu.

 

Opširnije ...

EYOF Paris 2003.

Na VII. Olimpijskom festivalu europske mladeži EYOF Paris 2003 prisustvovalo je oko 3.000 sudionika, od toga mladih sportaša rođenih 1986. do 1990. godine, iz 48 zemalja. Natjecali su se u deset sportova: atletika, biciklizam, sportska gimnastika, košarka, judo, odbojka, stolni tenis, nogomet, plivanje, rukomet. EYOF je održan pod patronatom Europskih olimpijskih odbora (EOC), u organizaciji Francuskog olimpijskog odbora i grada Pariza.

 

Opširnije ...

EYOF Győr 2017.

 

Mađarski grad Győr od 23. do 29. srpnja 2017. godine domaćin je XIV. Olimpijskog festivala europske mladeži (EYOF).

Nastupa 65 hrvatskih sportaša u devet sportova - atletici (11), biciklizmu (2), gimnastici (3), kajak kanuu (4), košarci (12), judu (8), plivanju (8), rukometu (15) i tenisu (2).

EYOF je višesportska priredba mladih sportaša u dobi od 14 do 18 godina u organizaciji Europskih olimpijskih odbora a pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog odbora. Ljetno izdanje prvi put je održano 1991., a 1993. godine slijedilo je i zimsko. Cilj Festivala je odgoj mladeži kroz sport te, u skladu s olimpijskim načelima, razvoj međusobnog razumijevanja kroz prijateljstvo, solidarnost i fair play bez ikakvog oblika diskriminacije. Iskustva koje mladi sportaši stječu na Festivalu služi im i kao priprema za Olimpijske i Europske igre.

Győr je sa 130.000 stanovnika šesti po veličini grad u Mađarskoj. Mađarska vlada izdvojila je više od 37.9 milijuna eura za organizaciju EYOF-a. Renovirano je jedanaest a izgrađena su tri sportska objekta. Mjesto svečanog otvaranja bit će ETO Stadion. Organizacijski odbor EYOF-a angažirao je oko 1.200 volontera, uglavnom učenike lokalnih srednjih škola te studente sa sveučilišta u Győru.