Zagreb, 26. listopada 2021. - Predstavnici Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog školskog sportskog saveza, županijskih sportskih i atletskih saveza i klubova sudjelovali su na radnom sastanku s organizatorima Erste Plave lige koja je prepoznata kao najveće dječje atletsko natjecanje u Hrvatskoj.

Raspravljalo se na temu razvoja, izmjenama u sustavu natjecanja i o novim idejama vezanim uz organizaciju finalnog natjecanja. Projekt Erste Plave lige i modaliteti širenja atletike predstavljeni su čelnim ljudima županije, kao i nacionalnim sportskim institucijama.

- Prema postotku ljudi koji se bave tjelesnom aktivnošću smo, nažalost, jedna od najlošijih zemalja Europske unije, 58 do 60 posto Hrvata je potpuno neaktivno. Upravo zato smo prepoznali Erste Plavu ligu kao jedan od projekata koje smo prošle godine financirali kroz naš natječaj Poticanje lokalnog sporta i sportskih natjecanja. Ona će sigurno i dalje imati našu podršku ako bude ovako uspješno promovirala ono što je bitno, a to je da se što više djece bavi sportom - rekao je ravnatelj Uprave za sport u Ministarstvu turizma i sporta Krešimir Šamija.

Važnost ovakvih projekata naglasio je i pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora za programe lokalnog sporta Hrvoje Balen.

- Hrvatski olimpijski odbor kroz svoje programe Ureda za lokalni sport uvijek podupire i podupirat će uključivanje djece u sport. Nije bitno samo stvaranje vrhunskih sportaša nego općenito uključivanje djece u sport kako bismo stvorili zdravu naciju, kako bi se ta djeca socijalizirala, a u svjetlu činjenice da se puno djece bavi računalima i igricama što uvelike utječe na njihovo zdravlje i smanjenu tjelesnu aktivnost. Zato uvijek podupiremo klubove i lokalne zajednice koje uključuju što više djece u sportske programe i to ćemo činiti i dalje - izjavio je Balen.

Erste Plava liga se već devet godina uspješno odvija u gradovima širom Hrvatske, a dosad je na natjecanjima sudjelovalo oko 32 tisuće natjecatelja. Održava se pod pokroviteljstvom svih državnih institucija i Ministarstva turizma i sporta.

- Uloga ovakvog projekta je intenzivni rad s djecom, njihovo usmjeravanje prema sportu, treba oživljavati klubove i pomagati im u radu. Atletika se može razvijati i u sredinama koje nemaju svu potrebnu infrastrukturu. Naša uloga je pomaganje klubovima u malim sredinama. I edukacijski, u radu s djecom kao i kroz organizaciju natjecanja - kazala je organizatorica Erste Plave lige Ivana Brkljačić. (hina/hoo)