Poreč, 15. listopada 2021. - Prvi dan vrlo atraktivnog 5. izdanja Sport Festa, regionalnog sajma sporta u petak otvorenog u Poreču, u konferencijskom je dijelu većinski bio u znaku olimpizma. Dakako, sve nazočne prethodno su pozdravili gradonačelnik grada Poreča Loris Peršurić, voditeljica Odjela destinacijskog menadžmenta u Valamar Rivieri Vlatka Ilečić-Arklinić, državni tajnik sporta u Ministarstva turizma i sporta Tomislav Družak te predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša.


Uz pohvale Gradu Poreču, kao sjajnom pokazatelju kako sport i turizam trebaju funkcionirati zajedno, predsjednik HOO-a je istaknuo i važnost događaja, kao što je Sport Fest.
- Kada je Alan Balen krenuo sa svojom ekipom u ovaj projekt, on je na neki način bio prorok u stvari o kojoj mi dugo vremena već govorimo, a to je da sport nije samo natjecanje ili rekreacija, već je i industrija. Iz Eurostatovih podataka može se vidjeti da je sport i u Hrvatskoj važna industrija jer je u prihodovnom kontekstu iznad mnogih klasičnih industrija bitnih za gospodarstvo jedne države - kazao je Mateša.

Tematska izlaganja čelnika HOO-a Zlatka Mateše i glavnog tajnika Siniše Krajača o 30 godina HOO-a i aktualnom trenutku hrvatskog sporta kroz prizmu Olimpijskih igara u Tokiju, dobila su i nove sadržaje. Pritom je glavni tajnik HOO-a ukazao na iznimni važnost uloge sporta na lokalnoj razini u stvaranju cjelokupne slike o hrvatskom sportu.
- Imamo vrlo malu bazu, oko 390.000 djece u dobi od 12 do 19 godina, i ne smijemo izgubiti nijedno talentirano dijete. Znamo da su mnoge velike sportske karijere krenule iz malih sredina, što je i danas aktualno. Kroz svoje razvojne programe Hrvatski olimpijski odbor otvara mogućnost podrške talentima, odnosno mladim sportašima na njihovom sportskom putu. Na tome trebamo ustrajati jer taj im je poticaj od iznimne važnosti - poruka je Siniše Krajača.
Poreč kao grad sporta predstavio je gradonačelnik Loris Peršurić, u potom su u središte pozornosti dospjeli gimnastički olimpijci Ana Đerek i Tin Srbić. Tema „Tokio naših snova by Toyota“ donijela je spontani doživljaj vrlo neobičnih Igara u Tokiju, na kojima je Srbić osvajanjem srebrnog odličja ostvario san dug gotovo 20 godina, a Đerek drugi put potvrdila status hrvatske olimpijke. Naravno, tokijske Igre bile su neobične i zbog Toyote, globalnog partnera olimpijaca i paraolimpijaca za mobilnost, ali i društveno odgovorne tvrtke koja je svojim sveprisutnim električnim automobilima na Igrama pokazala kako u praksi izgleda briga za očuvanje okoliša i prirode. I ovom prilikom Toyotini modeli poslužili su kao prijevozno sredstvo - našim olimpijcima do Poreča.

O dobnim granicama za bavljenje sportom govorio je proslavljeni veslački olimpijac Igor Boraska, koji se u dugoj sportskoj karijeri okušao i kao zimski olimpijac u posadi bob četverosjeda. U njegovu slučaju te su granice prilično otvorenog tipa…
O dodatnoj prehrani kao važnom elementu za uspjeh u sportu govorio je Željko Gabron, a o utjecaju pandemije Covid-19 na sport državni tajnik za sport Tomislav Družak.

Zajedno s konferencijom počeo je i sajamski dio Sport Festa s popratnim aktivnostima koje su privukle velik broj posjetitelja i sudionika. Razlog tome su raznovrsni štandovi izlagača, ali i razni sportsko-rekreacijski događaji. Posebno zanimljiv bio je štand HOO-a s VR igricama predvodnika hrvatske gaming industrije iz Novske. Između ostalih, u njima u se okušali i olimpijci Tin Srbić i Ana Đerek.
U obilju subotnjih sajamskih događaja ponovno će biti zanimljivo i u konferencijskom dijelu. Kako je biti olimpijac i uspjeti ostati na vrhu saznat ćemo od dvostruko zlatnog veslačkog olimpijca Martina Sinkovića, a osim njega, za govornicu će i Danijel Šaškin, Dubravko Šimenc, Nikola Pilić, Hrvoje Horvat, Marko Vukojević, Ivan Herak, Marijan Kustić, kao i - zasad tajnoviti - gost iznenađenja. (hoo)