Tokio, 18. srpnja 2019. - Tvrtka Toyota, globalni partner Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, pa tako i za mobilnost hrvatskih olimpijaca, objavila je da specijalno za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju 2020. razvija novi proizvod - vozilo za mobilnost APM (Accessible People Mover / pristupačni prijevoz putnika). Tijekom dvostrukog programa Igara Toyota namjerava pružiti svim ljudima slobodu kretanja, ili kako to u njezinu sloganu glasi: „Mobilnost za sve“. APM se u maksimalnoj mjeri hvata u koštac s ovim izazovom, nudeći rješenje za „zadnji dio puta“, pomažući u prijevozu većeg broja ljudi na događaje i borilišta.

To uključuju i sportaše i osoblje povezano s Igrama, kao i sve vrste posjetitelja s potrebom lakše pristupačnosti, kao što su starije osobe, osobe s invaliditetom, trudnice i obitelji s malom djecom...

Predviđa se da će se dio flote APM-ova koristiti kao podrška hitnim službama na događajima/lokacijama tijekom ljeta. Tijekom Igara, Toyota će staviti na raspolaganje otprilike 200 APM-ova kao pomoć u prijevozu posjetitelja i osoblja do raznih objekata, uključujući mjesta odvijanja događaja ili natjecanja, kao i službenih objekata na kojima se ne odvijaju natjecanja, kao što je Olimpijsko selo. Osnovni model predstavlja baterijsko električno vozilo (BEV) za kretanje malom brzinom, na maloj udaljenosti, pogodno za prijevoz posjetitelja i osoblja unutar velikog područja na kojem će se održavati događaji/natjecanja.

APM će imati tri reda sjedala. U prvom redu će biti vozačevo sjedalo, u drugom redu će se moći smjestiti tri, a u trećem redu dvije osobe, sveukupno omogućavajući prijevoz šest osoba - pet putnika i vozača. Kada se bude koristilo za prijevoz putnika u invalidskim kolicima konfiguraciju je moguće izmijeniti preklapanjem sjedala kako bi se osoba u invalidskim kolicima mogla smjestiti u drugom redu. Putničkim sjedalima je moguće pristupiti s obje strane vozila, a konstrukcija u cijelosti vodi računa o različitim potrebama stranaka; sigurnosna ograda na obje strane pomaže putnicima prilikom ulaska i izlaska iz vozila. Za invalidska kolica ugrađene su ploče za sidrenje te rampe čime se omogućava optimalna pristupačnost i prijevoza putnicima u invalidskim kolicima. Vozilo će biti opremljeno i nosilima, koja je moguće pričvrstiti u vozilu, tako da ostane dovoljno prostora za dvije osobe iz hitne službe uz nosila.

Toyotina APM inovacija nedvojbeno će predstavljati veliku atrakciju sportašima i posjetiteljima Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju iduće godine.