Zagreb, 8. ožujka 2016. – Točno 150 dana do početka Igara XXXI. olimpijade Rio de Janeiro 2016., Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i dugogodišnji partner hrvatskih olimpijaca, tvrtka Porsche Croatia, predstavili su brojnu Hrvatsku olimpijsku atletsku reprezentaciju koja će ove godine od 5-21. kolovoza nastupiti u 7 disciplina (skok motkom, 100m prepone, maraton, kugla, disk, koplje, skok u vis). Hrvatsku će u Riju za sada predstavljati 11 atletičarki i atletičara, među kojima i dvije osvajačice olimpijskih odličja Sandra Perković (zlato – OI London) i Blanka Vlašić (srebro – OI Peking). Olimpijskog iskustva imaju i Ana Šimić te Ivan Horvat koji su nastupili u Londonu 2012. dok su Andrea Ivančević, Matea Matošević, Marija Vrajić, Marin Premeru, Filip Mihaljević, Sara Kolak i Stipe Žunić olimpijski debitanti.

„Olimpijske igre su san svakog sportaša, a Rijo je sve bliže i bliže. Prekjučer sam dobro otvorila sezonu, u formi sam i nadam se da ću ići prema gore. Želja mi je ponoviti rezultat iz Londona, ali ne želim si stavljati teret nego biti spremna koliko mogu" – rekla je zlatna Olimpijka iz Londona Sandra Perković.


Srebrnoj iz Pekinga 2008. Blanki Vlašić, ovo će biti četvrte Olimpijske igre: Nažalost, tek sam stigla s operacije, ali riješila sam problem i sve ide jako dobro pa ne želim ništa požurivati već uhvatiti par mitinga. Najvažnije je doći spreman na Igre i zdrav, a adrenalin i atmosfera Igara će dati svoje.


Maratonkama Matei Matošević i Mariji Vrajić bit će ovo prve OI, a debitantski nastup ih čini ponosnim i sretnima što će biti dio svjetske olimpijske obitelji. Matea Matošević se nakon ozljeda i rehabilitacije polako vraća treningu i vjeruje da će do Rija biti spremna i dati svoj maksimum, a Marija smatra kako još ima prostora za napredak do Rija ujedno rekavši: trčanje je podcijenjeno pa se nadam da će se i to promijeniti u medijima.


Skakaču s motkom Ivanu Horvatu Rio 2016. bit će druge OI nakon Londona 2012., a bio bi zadovoljan kad bi bio bolji nego prošle godine na SP-u u Pekingu gdje je osvojio 9. mjesto.


Ani Šimić također će Rio 2016. biti drugi nastup na OI, a trenutno joj počinje ljetna sezona i pripreme su u tijeku: slijedi mi EP i Dijamantna liga, a onda na kraju i OI u Riju, dobro se osjećam i treniram i nadam se svom najboljem rezultatu.


Andrea Ivančević zadovoljna je dosadašnjim pripremama, a rezultati su dobar pokazatelj za ljetnu sezonu: „bila bi zadovoljna kad bi na OI istrčala državni rekord".


Predstavljanju Olimpijaca nazočili su i glavni tajnik HOO-a Josip Čop koji je rekao kako trenutno imamo 49 sportaša koji su ostvarili nastup u Riju, a ukupno u programu imamo 83 sportaša te je sportašima zaželio zdravlja i sreće u njihovim nastupima u Riju te da ih što više vidimo na pobjedničkom postolju. Izbornik Hrvatske atletske reprezentacije Mladen Katalinić rekao je kako će Hrvatska olimpijska atletska reprezentacija imati 11 predstavnika u Riju što je rekordan broj i iskorak za atletiku. Naime, u Sydneyu smo imali 16 sportaša, ali sa dvije štafete, a u Rio putujemo bez štafeta. (hoo/gg)

Hrvatski atletičari na OI (od 1992.) :

OI Barcelona 1992. – Branko Zorko, Ivan Mustapić (2)

OI Atlanta 1996. – Branko Zorko, Ivan Mustapić, Dragan Mustapić, Siniša Ergotić (4)

OI Sydney 2000. – Franko Bakarić, Tihomir Buinjac, Ivana Brkljačić, Stevimir Ercegovac, Siniša Ergotić, Nino Habun, Andras Haklits, Darko Juričić, Slaven Krajačić, Dragan Mustapić, Ivica Nekić, Kristina Perica, Elvis Peršić, Blanka Vlašić, Dejan Vojnović, Branko Zorko (16)

OI Atena 2004. – Ivana Brkljačić, Siniša Ergotić, Edis Elkasević, Sanja Gavrilović, Jurica Grabušić, Blanka Vlašić, Vera Begić, Branko Zorko, Edi Ponoš, Andras Haklits, Nedžad Mulabegović, Dragan Mustapić (12)

OI Peking 2008. – Blanka Vlašić (srebrna medalja), Vera Begić, Ivana Brkljačić, Vanja Perišić, Nikolina Horvat, Jurica Grabušić, Andras Haklits, Nedžad Mulabegović, Martin Marić, Sanja Gavrilović (10)

OI London 2012. – Sandra Perković (zlatna medalja), Ana Šimić, Lisa Christina Stublić, Martin Marić, Roland Robert Varga, Nedžad Mulabegović, Ivan Horvat, Andras Haklits, Nikolina Horvat (9)
OI Rio 2016. - Andrea Ivančević, Ivan Horvat, Sara Kolak, Matea Matošević, Filip Mihaljević, Sandra Perković, Marin Premeru, Ana Šimić, Blanka Vlašić, Marija Vrajić, Stipe Žunić (11)