ZAGREB, 2. ožujka 2012. (Hina) - Pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog kluba olimpijaca u petak je u Europskom domu u Zagrebu predstavljena knjiga trostrukog olimpijca Damira Škare pod naslovom "Management olimpijskih igara". U njoj je Škaro sintetizirao svoja iskustva s pet olimpijskih igara na kojima je aktivno sudjelovao (1980. Moskva, 1984. Los Angeles, 1988. Seoul, 1992. Barcelona i 1996. Atlanta) gledajući ih tada kao športaš, a sada kao analitičar ekonomike sporta. To je već treća knjiga sa športskom tematikom Damira Škare, a "Management olimpijskih igara" bila je i tema njegove doktorske dizertacije koju je uspješno obranio i time stekao titulu doktora znanosti

ZAGREB, 2. ožujka 2012. (Hina) - Pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog kluba olimpijaca u petak je u Europskom domu u Zagrebu predstavljena knjiga trostrukog olimpijca Damira Škare pod naslovom "Management olimpijskih igara".

U njoj je Škaro sintetizirao svoja iskustva s pet olimpijskih igara na kojima je aktivno sudjelovao (1980. Moskva, 1984. Los Angeles, 1988. Seoul, 1992. Barcelona i 1996. Atlanta) gledajući ih tada kao športaš, a sada kao analitičar ekonomike sporta. To je već treća knjiga sa športskom tematikom Damira Škare, a "Management olimpijskih igara" bila je i tema njegove doktorske dizertacije koju je uspješno obranio i time stekao titulu doktora znanosti.

Predstavljajući knjigu predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i član Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Antun Vrdoljak su izrazili zadovoljstvo da je jedan vrhunski športaš stekao i najveću znanstvenu titulu, te naglasili da su olimpijske igre odavno prestale biti samo športska manifestacija, jer je u Pekingu od marketinga i drugih prihoda MOO dobio 30-ak miljardi dolara. Đuro Njavro je naglasio da je Škaro najbolji primjer da onaj tko je postigao vrhunske rezultate u športu može uspjeti i u bilo kojoj drugoj aktivnosti, te kazao kako i šport može biti pokretač razvoja društva.

Recenzent knjige dr. Josip Deželjin je istaknuo da se knjiga bavi evolucijom financiranja velikih športskih priredbi, poglavito olimpijskih igara koje su same po sebi i izvanredan svjetski športski i kulturološki fenomen.

Urednik knjige akademik Vladimir Stipetić kazao je kako je u knjizi analitički uspješno pokazana složena ekonomska stvarnost koja stoji iza veličanstvene slike olimpijskih igara i kojoj se svijet divi. Taj svijet sve više prihvaća olimpijske igre kao simbol planetarnog jedinstva čovječanstva. U knjizi je dokazano da iza tog događanja stoje i ekonomske sile koje izgrađuju i dopunjuju tu sliku planetarnog jedinstva.

Na predstavljanju knjige bili su i brojni športaši i nosioci olimpijskih odličja, među kojima i Zoran Primorac i Stojko Vranković, te uglednici iz ekonomskog i političkog života Zagreba i Hrvatske.