U rujnu prošle godine Hrvatski olimpijski odbor i tvrtka KING ICT započeli su akciju "Karijera nakon karijere" kojom se hrvatskim sportašima donira obrazovni program ECDLBOX čime sportaši stječu Eur...

U rujnu prošle godine Hrvatski olimpijski odbor i tvrtka KING ICT započeli su akciju "Karijera nakon karijere" kojom se hrvatskim sportašima donira obrazovni program ECDLBOX čime sportaši stječu Europsku računalnu diplomu koja se upisuje u radnu knjižicu. Akcijom su obuhvaćeni olimpijski kandidati za OI Peking 2008., sportaši I kategorije i sportaši korisnici programa Individualne skrbi o mladim sportašima.

Interes sportaša za ovakvo dodatno usavršavanje i obrazovanje bio je iznimno velik, a njih 23 uspješno su i na vrijeme završili tečaj, dok je većina sportaša pred završnim ispitom i diplomom. Sportašima diplomantima su u ponedjeljak 16. travnja u sjedištu tvrtke KING ICT svečano uručene Europske računalne diplome, a diplome su uručili voditelj edukacijskog odjela KING ICT-a Ivan Ivković i predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. Među 12 sportaša koji su preuzeli diplome bili su hrvač Neven Žugaj, stolnotenisačica Sanja Pauković, Petar Gorša iz streljaštva.

Europska računalna diploma (engl. European Computer Driving Licence) međunarodno je priznati dokaz poznavanja temelja informatičkih tehnologija i uporabe računala. Do danas je više od 13 milijuna ljudi iz više od 90 zemalja svijeta steklo diplomu. ECDL program je dio strategije razvoja Republike Hrvatske koju je usvojio i Hrvatski Sabor, a diploma se upisuje u radnu knjižicu.

Jedna od brojnih prednosti ECDLBOX-a svakako je mogućnost učenja od kuće, na vlastitom računalu, bez odlaska na predavanja. Naime, ECDLBOX sadrži multimedijalni i interaktivni e-obrazovni materijal koji sadrži predavanja, demonstracije i riješene primjere, a takav način prezentacije gradiva polazniku simulira učioničko okruženje. Uz to dobije se i tiskani ECDL priručnik te zbirka pripremnih predispita. Ovakav način dodatnog obrazovanja i usavršavanja pokazao se praktičnim za hrvatske vrhunske, perspektivne i mlade sportaše koji često nisu u mogućnosti uskladiti svoje sportske obveze s dodatnim obrazovanjem.