Zagreb, 9. travnja 2017. - Na prijedlog Međunarodnog olimpijskog odbora i UN-a 23. kolovoza 2013. Opća skupština UN-a proglasila je 6. travnja Međunarodnim danom sporta za mir i razvoj. Upravo na taj dan 1896. u Ateni su otvorene prve moderne Olimpijske igre.

 

U travnju 2014. godine Ujedinjeni narodi (UN) i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) potpisuju povijesni sporazum s ciljem osnaživanja suradnje tih dviju organizacija na najvišoj razini. Sporazum naglašava da MOO i UN dijele jednake vrijednosti za doprinos miru i boljem svijetu putem sporta kao univerzalne vrijednosti čovječanstva.

U rujnu 2015. godine Ujedinjeni narodi prihvaćaju rezoluciju Program za održivi razvoj 2030. u kojoj se nalazi akcijski plan za globalni prosperitet, planet i čovječanstvo. Istaknuta je ključna uloga sporta u ostvarivanju razvoja i mira, promicanja tolerancije i poštovanja.

Hrvatska olimpijska akademija, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode su 6. travnja u sjedištu HOO-a u Zagrebu četvrtu godinu u nizu pristupili obilježavanju Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir potpisavši sporazum o suradnji  koji između ostalog predviđa i organizaciju malonogometnog turnira u subotu, 8. travnja 2017. godine u 10 sati na Zagrebačkom velesajmu. „Ovim sporazumom zajednički promičemo činjenicu da olimpijska obitelj i Ujedinjeni narodi dijele jednake vrijednosti za doprinos miru i boljem svijetu kroz sport te naglašavamo važnost zajedničkog ostvarivanja ciljeva UN-ova Programa za održiv razvoj 2030. Cilj naše suradnje je korištenje sporta i vrijednosti na kojima počiva kao važnog alata k ostvarivanju razvoja i mira promicanjem tolerancije i poštovanja među svim strukturama društva“ rekao je glavni tajnik HOO-a Josip Čop prilikom potpisivanja sporazuma, koji su uz njega potpisali ravnatelj HOA-e Saša Ceraj i predsjednik HDUN-a Petar Popović.
U subotu, 8. travnja od 10 do 15 sati organiziran je malonogometni turnir na Zagrebačkom Velesajmu putem kojeg je istaknuta poruka Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda António Guterres koji je pozvao da ova, 2017., godina bude godina ostvarivanja mira. Pored mira, ova kampanja osobitu pažnju stavlja na sljedeće Globalne ciljeve održivog razvoja: br. 10 – “Smanjenje nejednakosti“, br. 11 – „Održivi gradovi i zajednice“ i br. 16 – „Mir, pravda i snažne institucije“.

Hrvatska olimpijska akademija, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode zajednički su podsjetili na važnost sporta za psihofizičko zdravlje svih ljudi i njegovu snagu za osvještavanje o ključnim društveno-političkim pitanjima putem Globalnih ciljeva za održivi razvoj. Uvodni govor održala je Josipa Zubak, glavna organizatorica 4. Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir: “Iako je cilj Globalnih ciljeva za održivi razvoj učiniti svijet boljim i pravednijim mjestom do 2030. godine, svaka zajednica ima drukčije potrebe. Povodom usvajanja Programa za održivi razvoj 2030, prošle godine prepoznali smo potrebu da kroz 17. cilj - Partnerstvo za ciljeve, u suradnji s HOO i HOA okupimo institucije, udruge i skupine koje se bave srodnim pitanjima, ali nisu nužno u međusobnoj komunikaciji. Kroz okupljanje na MDSRM-u u prijateljskom natjecanju i druženju stvaraju se odnosi i šaljemo poruku zajedništva.

Uz okupljanje sve većeg broja partnera, ove godine smo se priključili UN-ovoj kampanji promicanja dodatna tri cilja za održivi razvoj i nadamo se kako ćemo zajedničkim snagama do 2030. godine uspjeti postići konkretne rezultate u njihovu ostvarivanju.". Prije samog početka turnira svi kapetanice i kapetani ekipa svečano su potpisali certifikate obećanja za stvaranje partnerstva u postizanju Globalnih ciljeva održivog razvoja koje su također potpisali i partneri iz Katara, Trinidada i Tobaga, Tanzanije i Turske. Podizanjem bijelih kartona sudionici podržavaju međunarodnu akciju „White Card“ koja simbolizira predanost mirovnim naporima u svijetu.
Turnir je otvoren revijalnom utakmicom između ekipa Hrvatske olimpijske obitelji i Hrvatskog Crvenog križa (Red Cross All-Stars). Osim njih, na turniru su sudjelovale ekipe: Agrivi, Fakultet političkih znanosti, Forum mladih UBH Prsten, Kineziološki fakultet, Hrvatski akademski sportski savez, Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode, Hrvatska radiotelevizija, Isusovačka služba za izbjeglice (Jesuit Refugee Service), Junior Chamber International Zagreb, Klub albanskih studenata, Malonogometni klub Alumnus, Malonogometni klub Kozakiv, Satiričko kazalište Kerempuh i UN Akademija. Pobjednički pehar podignula je ekipa Kineziološkog fakulteta u Zagrebu pobijedivši UN Akademiju nakon izvođenja kaznenih udaraca. (Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode)