Zagreb, 9. kolovoza 2021. - Skromno, ali svečano kakav je inače sport iz kojeg dolazi, Hrvatski olimpijski odbor dočekao je u zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman prvog karate olimpijca u povijesti Ivana Kvesića, njegovog brata Anđela Kvesića i trenera Daniela Vučića.

Bili su tu dakako i predstavnici Hrvatskog karate saveza, njegova obitelj i prijatelji iz kluba. Predsjednik Hrvatskog karate saveza Davor Cipek zahvalio je prvom karate olimpijcu Hrvatske na silnoj energiji i borbama, svjestan da je Ivan imao problema s ozljedama.

Ranko Ćetković, voditelj marketinga HOO-a u pozdravnoj riječi je istaknuo:
- Ivane, mi dvije godine pratimo Vaša nastojanja da se kvalificirate za Tokio. Znamo koliko ste truda uložili u to. Peto mjesto je odličan rezultat i bez obzira što karatea neće biti na sljedećim Igrama, budite bez brige, HOO će vas i dalje pratiti.

Davor Cipek, predsjednik Hrvatskog karate saveza je kazao:
- Popravni ispit čeka nas vrlo brzo, zato želim da se prije svega odmoriš i vratiš treninzima. Čeka te obrana naslova svjetskog prvaka i siguran sam da ćemo se svi zajedno opet veseliti.

Kao pravi sportaš, Ivan Kvesić nije tražio ispriku u tatamiju, vremenu, leđima koja su ga uhvatila dva dana prije borbi. Shvatio je da nije bio pravi i da nije dao sve što je mogao. Podsjetimo, u prvoj borbi dana, on je pobijedio Saudijca Tarega Hamedija 3-2. Zatim je doživio dva poraza: od Iranca Sajeda Ganjzadeha 1-3 te Kanađanina Daniela Gaysinskkog 1-4. Time je izgubio šansu za polufinale, odnosno borbu za medalje. „Pirova pobjeda“ protiv Amerikanca Briana Irra samo je uljepšala ukupni dojam. Povijesna prilika za medalju tako je propuštena, jer karatea nema u olimpijskom programu za Pariz 2024. godine.

 
- Sad je teško bilo što reći. Naravno da sam rezultatski razočaran, al kako vrijeme bude odmicalo, tako ću biti sve ponosniji što sam uspio izboriti nastup među 10 karataša iz cijelog svijeta. Na kraju se ispostavilo da su dva finalista iz moje skupine osvojila medalje i da je to bila teška skupina. Bilo je stvarno lijepo na Igrama u Tokiju - poruka je Ivana Kvesića.

 

Da tuga bude veća, jer se mislilo da je ždrijeb za Ivana Kvesića bio dobar, čak dva borca iz njegove skupine osvojila su medalje: Sajed Ganjzadeh zlato i Tareg Hamedi srebro. (hoo)