Tokio, 3. kolovoza 2021. - U olimpijskom finalu vježbe na preči najbolji hrvatski gimnastičar Tin Srbić izvrsnom je vježbom osvojio srebrnu medalju na Igrama u Tokiju, izjednačivši domet Filipa Ude s Igara u Pekingu 2008. godine.

 

Svjetski prvak iz Montreala 2017. i srebrni sa SP-a u Stuttgartu 2019. godine, te dvostruki osvajač srebra na europskim prvenstvima (2019. i 2020.), tako je u debitantskom olimpijskom nastupu stigao i do prve olimpijske medalje.

- Vjerojatno ima riječi da se opiše ovaj uspjeh, ali ja ih trenutno ne znam izraziti. Trebat će vremena da shvatim da se nakon 20 godina treniranja svaki, ali doslovce svaki dan, sve to isplatilo u ovoj medalji. Od vremena kada sam bio dječak meni su Olimpijske igre bile ono o čemu sam sanjao i trebat će vremena da se sve slegne - izrekao je Tin prve dojmove nakon osvojena srebra.

Podsjetimo, u kvalifikacijama je s također sjajnom vježbom, sa startom 6.2 i na kraju ocjenom 14.633, u finale ušao kao trećeplasirani. Međutim, za finale je pripremao svoju najjaču vježbu sa startom 6.5, najavivši kako ide na sve ili ništa. Rizik se isplatio i sjajnom izvedbom stigao je do srebra.

- Ovu vježbu sam planirao baš za finale. Htio sam je isprobavati na Svjetskom prvenstvu u Stuttgartu, pa i još ranije, no svaki puta se dogodila neka ozljeda. Nema žala za zlatom, ne treba biti pohlepan, ovo je milijun puta više negoli sam sanjao da ću ostvariti na Olimpijskim igrama - zaključio je olimpijski doprvak Tin Srbić.

Bolji od njega bio je samo Japanac Daiki Hashimoto koji je bio najbolji i u kvalifikacijama. U finalu je osvojio zlato s ocjenom 15.066, dok je broncu osvojio Rus Nikita Nagornji sa 14.533. Za 19-godišnjeg Japanca drugo je to zlato u Tokiju nakon što je bio najbolji i u višeboju. Za njega je Tin Srbić imao samo jednu riječ: čudo!

Pothvat Tina Srbića na preči je osma hrvatska medalja na OI-ju u Tokiju i treće srebro, nakon tri zlata i dvije bronce.

 

REZULTATI, finale, preča: 1. Daiki Hashimoto (Jap) 15.066, 2. TIN SRBIĆ (HRV) 14.900, 3. Nikita Nagornji (Rus) 14.533, 4. Brody Malone (SAD) 14.200, 5. Tyson Bull (Aus) 12.466, 6. Takeru Kitazono (Jap) 12.333, 7. Bart Deurloo (Niz) 12.266, 8. Milad Karimi (Kaz) 11.266. (hoo)

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač čestitali su Tinu Srbiću i njegovu treneru Lucijanu Krci osvajanje srebrnog olimpijskog odličja:

 

Dragi naš Tine,

priznajemo - nadali smo se odličju, ali način na koji si ga zaslužio uistinu je bio impresivan. Samo najveći sportaši ostavljaju ono najbolje za kraj jer su samouvjereni i sigurni da je to put prema željenom uspjehu. Hvala ti što si nas u najvažnijem trenutku tvog prvog nastupa na Olimpijskim igrama počastio tako maestralnom izvedbom. U ime cijele hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime čestitamo ti osvajanje olimpijskog srebra na gimnastičkoj preči!