Olimpijske igre Tokio 2020.

Igre XXXII. olimpijade održat će se u Tokiju od 24. srpnja do 9. kolovoza 2020. godine. Glavni grad Japana bio je već 1964. godine domaćin Igara, prvih održanih u Aziji, a Japanu će ovo biti ukupno četvrto domaćinstvo. Zimske olimpijske igre održane su u Sapporu 1972. i u Naganu 1998. gdje je debitirala naša najveća alpska skijašica svih vremena Janica Kostelić. U programu Igara je 38 sportova i jedna sportska grana prema hrvatskoj nomeklaturi sportova, a među njima su NOVI sportovi uvršteni na prijedlog Organizacijskog odbora OI Tokio 2020.; karate, skateboarding, sportsko penjanje, daskanje, baseball i softball.

 

Kandidati za olimpijske igre Tokio 2020 (stanje do 3. listopada 2019.)

Kandidati za olimpijske igre Tokio 2020 (stanje do 25. rujna 2019.)

Kandidati za olimpijske igre Tokio 2020 (stanje do 19. lipnja 2019.)

Kandidati za olimpijske igre Tokio 2020 (stanje do 9. svibnja 2019.)

Kandidati za olimpijske igre Tokio 2020 (stanje do 26. ožujka 2019.)

Dokumenti olimpijskog programa i multisportskih projekata

Zagreb, 9. studenoga 2019. - U zagrebačkom Muzeju Mimara održan je Dan Japana u Hrvatskoj, iznimno sadržajan događaj koji je organiziralo Japansko veleposlanstvo u RH, predvođeno veleposlanicom Misako Kaji. Upravo je japanskoj veleposlanici, istinskoj zaljubljenici u Hrvatsku i hrvatski sport, pripala uvodna riječ, a slijedili su pozdravni govori partnera u organizaciji priredbe - čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše i Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratka Kovačića. Naravno, u svemu je posredovala i Hrvatska olimpijska akademija, čiji je predsjednik Tonči Tadić bio i moderator iznimno zanimljivog panel-događaja u Mimari.

Tokio, 16. listopada 2019. - Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio je da će zbog straha od visokih temperatura utrke olimpijskog maratona i brzog hodanja na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. s ulica japanske prijestolnice biti izmještene na sjeverni otok Hokkaido. Dio je to prevencije kojom organizatori pokušavaju naći način kako zaštititi sportaše i gledatelje od visokih temperatura, očekivanih u Tokiju idućeg ljeta tijekom Olimpijskih (OI) i Paraolimpijskih igara (POI). Temperature u Tokiju tijekom srpnja i kolovoza, kada se termini održavanja OI i POI, uglavnom prelaze 30 stupnjeva Celzijusa, uz vrlo visok postotak vlage.

Tokio, 24. srpnja 2019. - Točno godinu dana do svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju (24. srpnja - 9. kolovoza 2020.), predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach sa svečanosti na međunarodnom forumu u japanskoj prijestolnici službeno je pozvao sportaše i sportašice iz cijelog svijeta da sudjeluju na Igrama. Simbolične pozivnice Bach je uručio predsjednicima nacionalnih olimpijskih odbora Grčke, Kine, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Senegala, Australije i Japana, kao i šefu Misije MOO-ova olimpijskog izbjegličkog tima. Među predstavljenim NOO-ima bila je država u kojoj su nastale Olimpijske igre i nekoliko država domaćina predstojećih izdanja OI-ja, ZOI-ja i OIM-a.