Olimpijske igre Tokio 2020.

Olimpijske igre Tokio 2020 zbog pandemije koronavirusa (COVID -19) odgođene su za 2021. godinu a održat će se od 23. srpnja do 8. kolovoza.  Novi datum za Igre XXXII. olimpijade službeno su potvrdili Međunarodni olimpijski odbor (MOO), Organizacijski odbor Tokio 2020, Gradsko poglavarstvo Tokija i japanska vlada na telefonskoj konferenciji održanoj 30. ožujka 2020. godine.


Glavni grad Japana bio je već 1964. godine domaćin Igara, prvih održanih u Aziji, a Japanu će ovo biti ukupno četvrto domaćinstvo. Zimske olimpijske igre održane su u Sapporu 1972. i u Naganu 1998. gdje je debitirala naša najveća alpska skijašica svih vremena Janica Kostelić. U programu Igara je 38 sportova i jedna sportska grana prema hrvatskoj nomeklaturi sportova, a među njima su NOVI sportovi uvršteni na prijedlog Organizacijskog odbora OI Tokio 2020.; karate, skateboarding, sportsko penjanje, daskanje, baseball i softball.

 

Kandidati za olimpijske igre Tokio 2020 (stanje veljača 2021.)


Ulaznice za OI Tokio

 

 

Dokumenti olimpijskog programa i multisportskih projekata

 

Zagreb, 26. veljače 2021. - U svrhu promocija Olimpijskih igara u Tokiju i zemlje-domaćina Japana, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Društvo hrvatskih književnika (DHK) potpisali su u prostorijama nacionalne olimpijske udruge u Zagrebu sporazum o pokretanju natječaja za haiku pjesnike pod nazivom Prema suncu - ususret Olimpijskim igrama u Tokiju.

Zagreb, 21. veljače 2021. - U dramatičnom raspletu olimpijskih kvalifikacija u Rotterdamu (Nizozemska) hrvatski vaterpolisti osigurali su odlazak na Olimpijske igre u Tokio (23. srpnja - 8. kolovoza). Nakon subotnjeg polufinalnog poraza u „ruletu“ peteraca od Crnogoraca, izabranici Ivice Tucka imali su dovoljne snage, umješnosti i sportske sreće za pobjedu nad Rusima (25-24) na isti, ali još dramatičniji način. Nakon 11-11 u četiri četvrtine utakmice, za tokijsku olimpijsku "vizu" trebalo im je 15 serija peteraca.

Tokio, 18. veljače 2021. - Proslavljena japanska olimpijka Seiko Hashimoto imenovana je novom predsjednicom Organizacijskog odbora OI-ja i POI-ja Tokio 2020. Prije preuzimanja ove zahtjevne dužnosti, Hashimoto je podnijela ostavku na mjesto ministrice u japanskoj vladi. Hashimoto iza sebe ima dugu sportsku karijeru, sudjelovala je na sedam olimpijskih igara između 1984. i 1996. godine - na četirima ljetnim kao natjecateljica u biciklizmu, i na trima zimskim. Na ZOI 1992. u Albertvilleu osvojila je brončanu medalju u brzom klizanju.