Olimpijske igre Tokio 2020.

Igre XXXII. olimpijade održat će se u Tokiju od 24. srpnja do 9. kolovoza 2020. godine. Glavni grad Japana bio je već 1964. godine domaćin Igara, prvih održanih u Aziji, a Japanu će ovo biti ukupno četvrto domaćinstvo. Zimske olimpijske igre održane su u Sapporu 1972. i u Naganu 1998. gdje je debitirala naša najveća alpska skijašica svih vremena Janica Kostelić. U programu Igara je 38 sportova i jedna sportska grana prema hrvatskoj nomeklaturi sportova, a među njima su NOVI sportovi uvršteni na prijedlog Organizacijskog odbora OI Tokio 2020.; karate, skateboarding, sportsko penjanje, daskanje, baseball i softball.

 

Kandidati za olimpijske igre Tokio 2020 (stanje do 25. rujna 2019.) 

Kandidati za olimpijske igre Tokio 2020 (stanje do 19. lipnja 2019.)

Kandidati za olimpijske igre Tokio 2020 (stanje do 9. svibnja 2019.)

Kandidati za olimpijske igre Tokio 2020 (stanje do 26. ožujka 2019.)

Dokumenti olimpijskog programa i multisportskih projekata

Tokio, 16. listopada 2019. - Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio je da će zbog straha od visokih temperatura utrke olimpijskog maratona i brzog hodanja na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. s ulica japanske prijestolnice biti izmještene na sjeverni otok Hokkaido. Dio je to prevencije kojom organizatori pokušavaju naći način kako zaštititi sportaše i gledatelje od visokih temperatura, očekivanih u Tokiju idućeg ljeta tijekom Olimpijskih (OI) i Paraolimpijskih igara (POI). Temperature u Tokiju tijekom srpnja i kolovoza, kada se termini održavanja OI i POI, uglavnom prelaze 30 stupnjeva Celzijusa, uz vrlo visok postotak vlage.

Tokio, 24. srpnja 2019. - Točno godinu dana do svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju (24. srpnja - 9. kolovoza 2020.), predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach sa svečanosti na međunarodnom forumu u japanskoj prijestolnici službeno je pozvao sportaše i sportašice iz cijelog svijeta da sudjeluju na Igrama. Simbolične pozivnice Bach je uručio predsjednicima nacionalnih olimpijskih odbora Grčke, Kine, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Senegala, Australije i Japana, kao i šefu Misije MOO-ova olimpijskog izbjegličkog tima. Među predstavljenim NOO-ima bila je država u kojoj su nastale Olimpijske igre i nekoliko država domaćina predstojećih izdanja OI-ja, ZOI-ja i OIM-a.

Zagreb, 9. svibnja 2019. - Pod predsjedavanjem čelnika HOO-a Zlatka Mateše u Zagrebu je održana 25. sjednica Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora. Za početak Vijeće HOO-a prihvatilo je izvješću o izvršenju Financijskog plana HOO-a za razdoblje od 1. siječnja do 30. travnja ove godine. Dinamika priljeva sredstava iz državnog proračuna posredovanjem Središnjeg ureda za šport okarakterizirana je kao besprijekorna. Sukladno tome, realizirano je 31,06 posto ukupno planiranih proračunskih sredstava za ovu godinu (48 milijuna kuna). S vlastitim i drugim sredstvima brojka se zaustavila na oko 51 milijun kuna ili sveukupnih 30,06 posto realizacije.