Olimpijske igre Tokio 2020.

Igre XXXII. olimpijade održat će se u Tokiju od 24. srpnja do 9. kolovoza 2020. godine. Glavni grad Japana bio je već 1964. godine domaćin Igara, prvih održanih u Aziji, a Japanu će ovo biti ukupno četvrto domaćinstvo. Zimske olimpijske igre održane su u Sapporu 1972. i u Naganu 1998. gdje je debitirala naša najveća alpska skijašica svih vremena Janica Kostelić. U programu Igara je 38 sportova i jedna sportska grana prema hrvatskoj nomeklaturi sportova, a među njima su NOVI sportovi uvršteni na prijedlog Organizacijskog odbora OI Tokio 2020.; karate, skateboarding, sportsko penjanje, daskanje, baseball i softball.

Kandidati za olimpijske igre Tokio 2020 (stanje do 26. ožujka 2019.)
Dokumenti olimpijskog programa i multisportskih projekata

Zagreb, 27. ožujka 2019. - Čestitka i cvijeće dopredsjednici Morani Paliković Gruden, prošlotjednoj europskoj dobitnici MOO-ova „Trofeja - žene i sport“, bili su uvod u 24. sjednicu Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), održanoj u središnjici nacionalne olimpijske udruge u Zagrebu. Točku o izmjenama i dopunama razvojnih programa HOO-a masovnošću su obilježili predstavnici i predstavnice karatea. U razvojni program I sa 1. ožujka 2019. godine uvršteni su: Dino Odobašić (judo) te Ema Štivić, Ema Sgardelli, Ema Juričić, Iris Kovač, Luka Stefano Ciprić i Dario Gluhinić (svi karate).

Rijeka, 17. ožujka 2019. -  Na ekipnom državnom prvenstvu u Rijeci šesnaestogodišnji plivač splitskog Jadrana Franko Grgić osigurao je olimpijsku normu za nastup na Igrama u Tokiju iduće godine. Osim toga, Grgić je pobjedom u disciplini 1500 metara slobodnim načinom (sa 14:56.55) poboljšao hrvatski rekord, kao i dosad najbolji osobni rezultat. Ujedno je i prvi Hrvat koji je spomenutu dionicu preplivao za manje od 15 minuta. Rezultat karijere i izboren olimpijski nastup u 17. godini života zasigurno će biti novi "vjetar u leđa" perspektivnom splitskom plivaču.

Zagreb, 23. listopada 2018. - Cjelokupnom ženskom sportu u Hrvatskoj treba osigurati boljitak - kratki je zaključak članova Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na 20. sjednici, održanoj u Zagrebu pod predsjedavanjem čelnika HOO-a Zlatka Mateše. Povod za taj zaključak bila je točka dnevnog reda o novom razvojnom programu HOO-a koji bi imao zadaću poticati prilično deficitarni ekipni ženski sport mlađih dobnih kategorija.