XXVII. olimpijske igre održane su u Sydneyu od 15. rujna do 1. listopada 2000. Na njima je nastupio 10.651 sportaš (4.069 žena i 6.582 muškaraca) iz 200 zemalja. Natjecali su se u 300 sportskih disciplina u 28 sportova. Igre je pratilo 16.033 novinara (5.298 iz tiska i 10.735 iz elektroničkih medija), a pomagalo je i 46.967 volontera.

Igre je otvorio glavni guverner Australije Sir William Deane, a olimpijski plamen je upalila atletičarka Cathy Freeman. Olimpijsku prisegu u ime sportaša dala je hokejašica na travi Rechelle Hawkes, a u ime sudaca vaterpolski sudac Peter Kerr.


Prvo pojedinačno zlato

Bolji početak Igara XXVII. olimpijade nije se mogao ni zamisliti. Već drugog dana na programu dizanja utega u Convention Centru bilo je natjecanje u kategoriji do 62 kilograma u kojem je Nikolaj Pešalov, hrvatski olimpijac, taktički nadmudrio i pobijedio trostrukog olimpijskog pobjednika i jednog od najslavnijih dizača današnjice, Turčina Naima Sulejmanoglua koji je u Sydney došao po četvrto olimpijsko zlato.

U nadmetanju u trzaju Pešalov je najavio početnu težinu od 140 kg da bi je, izlazeći na podij, povećao na 145. Time je nadmudrio Sulejmanoglua koji je prema pravilima morao podići težinu na 142,5 kg no nije je uspio podići ni iz trećeg pokušaja. Tako se Nikolaj oslobodio najozbiljnijeg suparnika. No, u konkurenciji je ostao odličan Grk Leonidas Sabanis, koji je s lakoćom podigao 147,5 kg. Pešalov je odgovorio sa 150 kg, težinom koju u drugom pokušaju nije uspio podići, ali je uspio u posljednjem pokušaju, poveo i praktički osigurao najsjajnije odličje. Odlično pripremljen i motiviran, Pešalov više nije mogao ispustiti veliku prednost jer je dizanje izbačajem pitanje tehnike. Kad je u prvom pokušaju izbačajem podigao 175 kg, definitivno je osigurao zlatno odličje i s 325 kg postigao novi olimpijski i izjednačio svjetski rekord. Kako su mu ostala još dva pokušaja, Pešalov je najavio 185 kg - tri puta više od njegove težine - što ipak nije uspio podići. No imao je 7,5 kg prednosti u odnosu na drugog Sabanisa i trećeplasiranog Bjelorusa Oleščuka.

Zlatno odličje Nikolaja Pešalova podiglo je raspoloženje u hrvatskoj olimpijskoj ekspediciji, ali unatoč očekivanjima i nizu dobrih nastupa, naši sportaši nisu odmah uspjeli osvojiti još koje odličje. Nadu je podgrijao sjajan nastup veslačkog osmerca, koji je u kvalifikacijama te kraljevske veslačke discipline pobijedio sve konkurente i na briljantan način, izravno, izborio ulazak u finale. Već je i nastup u finalu olimpijskog turnira u najelitnijoj veslačkoj disciplini bio velik uspjeh za sportaše. No tako nisu razmišljali izabranici trenera Igora Čulina, koji su devetog, posljednjeg dana veslačkih natjecanja na jezeru Penrith odlučili dati sve od sebe.

U zadnjoj disciplini veslačkog programa naš je osmerac sjajno krenuo i u zaveslaj pratio odličnu posadu Velike Britanije, u kojoj je bio i Hrvat Luka Grubor. Hrvatski je osmerac veslao snažno i skladno, a na polovici staze gotovo se poravnao s Britancima. Na 1500 metara zaostajao je za Britancima dvije sekunde, ali je imao sekundu i pol prednosti pred drugoplasiranim Australcima, koji su zajedno s Talijanima povećali broj zaveslaja. Naši su se sjajno odupirali. U završnici ih je pretekao australski osmerac, ali su posljednjim zaveslajima uspjeli odoljeti talijanskom naletu, osvojiti brončanu medalju i ostaviti iza sebe veslačke velesile Italiju, SAD i Rumunjsku.

(Izvor: Monografija "Hrvatska olimpijska obitelj" HOO 1991. - 2011.)

Hrvatska olimpijska delegacija Sydney 2000.