RIO DE JANEIRO, 16. kolovoza 2016. (Hina) - Konačno je došla i ta prva medalja za hrvatsko jedrenje, ali ostaje mali žal za zlatom, kazao je srebrni laseraš Tonči Stipanović, dok je hrvatska posada u klasi 470 Šime Fantela i Igor Marenić osigurala medalju i s prvog mjesta kreću u plov za odličja.

Stipanović nije uspio obraniti prvo mjesto u plovu za odličje i na koncu je osvojio srebrnu medalju u klasi Laser na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Premda je ispustio zlato, Stipanović može biti ponosan jer je osvojio prvo olimpijsko odličje u povijesti hrvatskog jedrenja. Zlato mu samo za dva boda uzeo Australac Tom Burton.

"Naravno da bi bio puno zadovoljniji s zlatom, ali odlučio je tak kazneni okret od 360 stupnjeva nakon kojeg više nisam mogao stići vodeće. Nastojao sam se držati blizu Burtona, možda i preblizu, a preblizu je prošao u sudački gumenjak, čiji me val jednostavno bacio na Australca, pa mi je dosuđen penal. Očekivao sam zelenu zastavu, a dobio sam penal zbog kojeg sam zaostao. Mislim da bi i Burton bio blizu mene da je on vodio, a u medal raceu se uvijek događaju takve stvari. S njim zadnjih godina vodim velike bitke, neko vrijeme nismo ni pričali, a nakon utrke mi je rekao da napušta Laser, tako da vjerojatno neću imati priliku za uzvrat", kazivao je član splitskog Mornara koji nije skidao osmijeh s lica.

"Od 10 regata u zalljevu Guanabara ja sam samo jednu odjedrio loše i ponosan sam na ovo srebro. Da mi je neko prije Rija ponudio broncu prihvatio bi je odmah. Nadam se samo da će ovo biti poticaj za sve roditelje da upisuju svoju djecu na jedrenje jer primjećujem da je novih generacija sve manje i manje. Reći ću i da nas Grad Split uopće ne šljivi otkako se promijenila vlast u gradu", kazao je Tonči, koji je odlučno dodao.

"Ja ću nastaviti s Laserom, želim uzeti to zlato u Tokiju".

Stipanovićev trener Jozo Jakelić bio je skoro na rubu suza nakom utrke za odličja.

"To je nevjerojatno da se ovako što dogodi, taj sudački gumenjak je stvarno bio preblizu. Po meni je to nepravda, izgubili smo zlato. Ponosan sam na Tončija, ponosam sam na sve hrvatske jedriličare tu u Riju jer smo konačno uzeli medalje koje nam generacijama izmiču.

Drugu hrvatsku medalju osigurali su Fantela i Marenić, koji su danas imali osmi, šesti i treći ulaz, te vode s 27 negativnih bodova ispred grčke posade Mantis/Kagialis (38), te velikih favorita Australaca Mathewa Belchera i Willa Ryana (40). Četvrtoplasirani Amerikanci zaostaju 40 bodova, pa je bronca osigurana, no posada zadarskog Sv. Krševana ima velike izglede za zlato. U sutrašnjem plovu za odličja jedri deset najboljih posada, a bodovi se udvostručavaju pa će pobjednik dobiti 2, a deseti 20 bodova.

"Znamo da imamo medalju, vodeći smo s velikom ali još ništa nije gotovo. Koncentrirani smo na plov za odličja koji je posebna priča, plov u kojem su iznenađenja moguća, a i uvjeti su sasvim drugačiji. I lani smo na SP-u imali 13 bodova prednosti pa smo u 'medal raceu' jedva bili treći. Najbolji primjer je ono što se dogodilo Tončiju Stipanoviću, ne treba riskirati, a dobra stvar je što sada pazimo na dvije posade, a ne na jednu. Jedrimo već 15 godina i za nas je ovo sada kao regata Zadarskog kanala. Sve ide po planu, tamo smo gdje smo htjeli biti, a sada je na nama da u 'medal raceu' ne radimo pogreške", kazao je Šime Fantela.

Uzbudljivom i pomalo kaotičnom jedriličarskom danu u Marini di Gloria nazočio je i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatkko Mateša.

"Ovo je dan za povijest. Šteta za Tončija što nije uspio obraniti zlato, no svejedno sam vrlo ponosan na sve naše jedriličare i njihove trenere. Mi smo mala zemlja, a Britanski jedriličarski savez ima ukupan proračun od 22 milijuna funti, što je dvostruko više od ukupnog proračuna cijelog HOO-a. Zamislite što bi naši jedriličari napravili s tim novcima", izjavio je Mateša za HINU.

(Hina) xrš yrš