U olimpijskom programu HOO-a za OI u Pekingu 2008. godine, trenutačno se nalazi 85 sportaša, od čega jedan evidentni (streljaštvo - Snježana Pejčić), 45 "A" potencijalnih i 39 "B" potencijalnih kand...

U olimpijskom programu HOO-a za OI u Pekingu 2008. godine, trenutačno se nalazi 85 sportaša, od čega jedan evidentni (streljaštvo - Snježana Pejčić), 45 "A" potencijalnih i 39 "B" potencijalnih kandidata. Status olimpijskih kandidata s 31. prosincem 2006. izgubili su Josip Šoprek, Željko Vincek (atletika); Borna Katalinić (boks); Dajana Zoretić (plivanje); Roko Tošić (stolni tenis), Suzana Cimbal-Špirelja (streljaštvo) te Matea Mezak i Ana Vrljić (tenis).

Naime, temeljem Kriterija za razvrstavanje sportaša u kategorije olimpijskih kandidata za OI Peking 2008., potencijalni olimpijski kandidat može se temeljem rezultata u predolimpijskom razdoblju razvrstati iz više u nižu kategoriju i obrnuto, a ukoliko sportaš ne ostvaruje vrhunske rezultate može i izgubiti status potencijalnog olimpijskog kandidata. To se dogodilo većini gore navedenih sportaša koji su u program ušli kao "B" olimpijski kandidati temeljem ostvarenog rezultata na MI u Almeriji 2005., no do 31. prosinca 2006. nisu ostvarili neki od ostalih kriterijskih rezultata.