ZAGREB, 11. srpnja 2008. - Vijeće HOO-a jednoglasno je odlučilo da će nositelj državne zastave na otvaranju Igara XXIX. olimpijade u Pekingu biti olimpijac, rukometaš Ivano Balić.

ZAGREB, 11. srpnja 2008. - Vijeće HOO-a jednoglasno je odlučilo da će nositelj državne zastave na otvaranju Igara XXIX. olimpijade u Pekingu biti olimpijac, rukometaš Ivano Balić.

Odlukom Vijeća, na 45. sjednici održanoj u petak 11. srpnja 2008. godine, čast da nosi hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja igara po prvi put je pripala rukometašu. Proslavljeni hrvatski i svjetski priznati rukometaš Ivano Balić osvajač je zlatne olimpijske medalje, zlatne i srebrne medalje na svjetskim prvenstvima te srebrne europske medalje, najbolji je rukometaš svijeta.

Od osamostaljenja Hrvatske, nositelji zastave na otvaranju igara bili su tenisač Goran Ivanišević, vaterpolist Perica Bukić, stolnotenisač Zoran Primorac i vaterpolist Dubravko Šimenc.

Vijeće je također odlučilo da će zastavu na zatvaranju igara nositi stolnotenisačica Tamara Boroš kojoj će nastup u Pekingu biti četvrti nastup na Olimpijskim igrama.

Odlukom Vijeća HOO-a hrvatska olimpijska delegacija za Igre XXIX. olimpijade u Pekingu brojat će 173 člana, od čega 91 sportaša u 14 sportova: atletika 8, biciklizam 3, boks 2, gimnastika 2, jedrenje 10, kajak-kanu 2, plivanje 15, rukomet 14, stolni tenis 6, streljaštvo 4, taekwondo 2, vaterpolo 13, tenis 4 i veslanje 4 (uz napomenu da rukomet i tenis imaju pravo na po jednog zamjenskog sportaša). Mogućnost da osiguraju plasman na OI još uvijek imaju hrvatska košarkaška reprezentacija te plivači i atletičari, a ukoliko se to ostvari, broj sportaša u Pekingu mogao bi prijeći brojku 100. Do sada je najviše hrvatskih sportaša nastupilo na OI u Sydneyu 2000. godine (91 sportaš u 14 sportova).

Donesena je i odluka o sazivanju izborne sjednice Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora, a koju mora još potvrditi i Skupština HOO-a, za provedbu izbora za mandatno razdoblje 2008. - 2012. godina. Izborna Skupština održat će se 22. listopadna 2008. godine.