Dan nakon poraza u četvrtfinalu olimpijskog turnira izbornik hrvatske reprezentacije Ratko Rudić osvrnuo se u Press centru HOO-a na nastup naših vaterpolista. Vaterpolisti su uz Blanku Vlašić smatrani najvećim favoritima za odličja

PEKING, 21. kolovoza – Dan nakon poraza u četvrtfinalu olimpijskog turnira izbornik hrvatske reprezentacije Ratko Rudić osvrnuo se u Press centru HOO-a na nastup naših vaterpolista. Vaterpolisti su uz Blanku Vlašić smatrani najvećim favoritima za odličja.
„Mi smo ovdje došli ovdje aktualni svjetski prvaci. Došli smo s ciljem uzeti medalju. Imali smo dobre pripreme, ekipa bila kvalitetna, Savez je u potpunosti stajao iza nas, kao i Hrvatski olimpijski odbor, sve je zaista bilo u redu. Prije samog početka turnira imali smo dobru adaptaciju i počeli smo više nego dobro. Naše prve tri utakmice ocijenjene su kao jedne od najkvalitetnijih uopće na ovom turniru. Mi smo prosto deklasirali sve - Italiju, Srbiju, Njemačku. Došla je ta utakmica, po mom mišljenju razlog svih ovih daljnjih problema, protiv Amerikanaca, gdje mi jednostavno nismo imali pravi pristup, gdje smo mi gubljenjem te utakmice, i poslije niza rezultata i odluka koje nam nisu išle u prilog, izgubili to prvo mjesto u skupini. Nakon prve tri utakmice, mi smo sebe, na neki način, već vidjeli na prvom mjestu, u polufinalu. Znači, kroz tu utakmicu mi smo izgubili polufinale, vratili smo se u četvrtfinale, čekali te utakmice... svi su dosta emocionalno to doživjeli. Vjerojatno jedan od glavnih uzroka povratka na tu četvrtfinalnu utakmicu je bilo emotivno pražnjenje, psihološko trošenje. Teško se može napraviti psihološki oporavak u tom pogledu. Ostalo nemam što zamjeriti, ni igračima ni struci, Savezu... sve je to funkcioniralo kako treba. Prema tome, mi nismo ostvarili taj cilj, ali ja moram reći da smo mi došli tu do vrhunske forme i s tom vrhunskom formom koju smo pokazali, mi smo zaista mogli doći do medalje, kao što smo i očekivali“, rekao je Rudić, dodavši da je osobno vrlo razočaran ovakvim ishodom vaterpolskog natjecanja u Pekingu.
Opći je dojam da najbolji svjetski igrač Miho Bošković nije odigrao na razini koja se od njega očekivala?
„Miho Bošković je proglašen najboljim eurospkim igračem i to je, po meni, pritisak na njega, gdje on sam sebi postavlja određene visoke ciljeve. On je odigrao prvu utakmicu protiv Italije jako dobro, ali je u drugoj utakmici isključen s pravom zamjene, tako da je nije ni odigrao. Poslije se razbolio, imao je temperaturu, tako da ni zdravstveno nije došao k sebi. To je jedan turnir na kojem on, spletom okolnosti, nije mogao pružiti sve što može, ali to je igrač vrhunske kvalitete koji će sigurno u budućnosti pokazati sve kvalitete koje on inače posjeduje.“
Predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić odbacio je mogućnost ikakvih sankcija zbog neuspjeha u Pekingu, kao i činjenice da su na posljednjih pet velikih natjecanja naši vaterpolisti osvojili tek jednu medalju, onu zlatnu na Svjetskom prvenstvu u Melbourneu.
„Ovaj projekt nije bio zamišljen za godinu, već dugoročno i mi kad smo krenuli u njega, to smo i naglasili. Naravno da neulazak u borbu za medalju ne možemo smatrati uspjehom, dapače, mislim da nismo ostvarili zacrtano, cilj nije ispunjen, došli smo uzeti medalju i od toga ne treba bježati. Međutim, naravno da ćemo pravu analizu napraviti kad prespavamo, unutar Stručnog povjerenstva HVS-a zajedno s izboikom. Mogu samrno potvrditi Ratkove riječi. Odrađeno je sve maksimalno. Igrači su bili željni, motivirani, osim ovog problema s Mihinom temperaturom, de facto bez ozbiljnih povreda. Nakon tri odlične utakmice na početku, dogodila nam se ta Amerika koja se nije smjela dogoditi, kiks koji nas je psihološki dosta bacio unazad. Naravno da nam nije odgovarala ni Crna Gora kso protivnik, na kraju ispada da smo imali najteži put. Ali to je sport. Mi ne možemo vratiti ni vrijeme niti tu utakmicu s Amerikom. Ono što je sigurno je to da ćemo mi nastaviti istim putem. Mi ćemo sa svoje strane, kao Savez, napraviti sve preduvjete da hrvatska reprezentacija na svako natjecanje dođe maksimalno spremna, da budemo uvijek ozbiljan konkurent za medalju. Vaterpolski svijet nas takvima doživljava, ne samo u seniorskoj konkurenciji, već i u ostalim selekcijama. Hrvatska uvijek mora biti u borbi za medalju, a to i je. To je ono što dugoračno znači kvalitet i Hrvatsku u vrhu svjetskog vaterpola.“ (M.Š.)