OLIMPIJA, 24. ožujka 2008. - Olimpijska baklja zapaljena je u ponedjeljak u kolijevci antičkih Olimpijskih igara Olimpiji, na svečanosti pod jakim mjerama sigurnosti, nakon čega je započela petomjes...

OLIMPIJA, 24. ožujka 2008. - Olimpijska baklja zapaljena je u ponedjeljak u kolijevci antičkih Olimpijskih igara Olimpiji, na svečanosti pod jakim mjerama sigurnosti, nakon čega je započela petomjesečni put od 137.000 km preko pet kontinenata i, po prvi put, preko Mount Everesta prije nego stigne u Peking 8. kolovoza na otvaranje Olimpijskih igara. Zahvaljujući mirnom vremenu, baklja je upaljena sunčevim zrakama uz pomoć konkavnog zrcala, kao što to zahtjeva tradicija. Nekoliko tisuća osoba okupilo se kako bi promatralo svečanost paljenja u hramu božice Here.

Baklju je zapalila grčka glumica Maria Nafpliotou koja je odigrala ulogu "velike svećenice", a bila je okružena plesačicama, odjevenim kao drevne svećenice boga Zeusa. Plamen je nakon svečanosti paljenja preuzeo prvi nositelj Alexandros Nikolaidis, osvajač srebrne medalje za Grčku u taekwondou na OI u Ateni 2004., čime je započet najprije šestodnevni obilazak Grčke da bi 30. ožujka, na stadionu Kalimarmaro u Ateni bila predana kineskim dužnosnicima. Nikolaidis je baklju predao kineskoj plivačici Luo Xuejuan, koja je 2004. u Ateni osvojila zlatnu medalju.

Nešto prije početka svečanosti paljenja baklje tri su osobe pokušale omesti svečanost dok je govor držao kineski dužnosnik iz Organizacijskog odbora Olimpijskih igara (BOCOG) Liu Qi. Kako se doznaje iz grčke policije, radi se o pripadnicima organizacije Reporteri bez granica, a sve tri osobe su ubrzo uhićene i privedene.