Peking, 9. kolovoza 2007. - Na središnjem gradskom trgu Tiananmenu, 8. kolovoza točno u 20:08 sati po pekinškom vremenu, uz vatromet i oduševljenje nazočnih, započelo je službeno odbrojavanje do p...

Peking, 9. kolovoza 2007. - Na središnjem gradskom trgu Tian'anmenu, 8. kolovoza točno u 20:08 sati po pekinškom vremenu, uz vatromet i oduševljenje nazočnih, započelo je službeno odbrojavanje do početka Olimpijskih igara. U prigodnom programu nije nedostajalo kineske tradicije, plesa, glazbe i zmajeva, a mnogi nazočni su se složili kako je to bila svečana ceremonija otvaranja u malom.

Proslavi, u koju su Kinezi uložili puno kreativnosti i vremena, nazočio je i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge, predsjednik Kineskog olimpijskog odbora Liu Peng i ostali visoki sportski i državni dužnosnici, diplomatski predstavnici te delegati iz više od 200 nacionalnih olimpijskih odbora. Tom prigodom je Rogge rekao kako je uvjeren kako će ovo biti 'Green, Hi-Tech and Peoples Games'.

No, osim činjenice da su Kinezi u velikom iščekivanju igara, važniji je podatak da Organizacijski odbor (BOCOG) ispunjava svoja obećanja dana prije šest godina kada su dobili organizaciju najvećeg svjetskog, sportskog događaja. Građevinski radovi na sportskim objektima su u završnim fazama, a objekti će biti gotovi do kraja 2007. godine, osim Nacionalnog stadiona, kojeg još zovu i Ptičje gnijezdo, koji će biti gotov početkom olimpijske 2008. godine.

Tijekom dana delegati nacionalnih olimpijskih odbora obišli su Olimpijsko selo, Nacionalni stadion, sportski objekt za vodene sportove, dvoranu za gimnastiku i rukomet, baseball, košarku i streljaštvo. Zadovoljstvo viđenim, rijetki su mogli sakriti. Radi se o impozantnim građevinama koje su smještene na maksimalno 15 minuta vožnje od Olimpijskog sela, glavnog press centra i IBC-a. U sklopu akcije ”Šuma olimpijskog prijateljstva”, tijekom jutra je u Olimpijskom selu zasađeno preko 200 stabala. U akciji su sudjelovali i Jacques Rogge te predsjednik BOCOG-a Liu Qi, kao i delegati nacionalnih olimpijskih odbora među kojima i Hrvatskog olimpijskog odbora.