ZAGREB, 13. kolovoza 2012. (Hina) - Dan nakon zatvaranja olimpijskih igara u Londonu, hrvatski olimpijci sletjeli su danas u Zračnu luku Zagreb, gdje su ih dočekali članovi obitelji, sportski dužnosnici i brojni navijači.U ime zlatnih vaterpolista, okupljene u VIP salonu zagrebačke zračne luke pozdravio je Samir Barač. "Hvala svima koji ste s nama dijelili olimpijske snove. Ova grupa dala je sve od sebe da zadovolji hrvatsku javnost, ali najvažnije je ipak da smo zadovoljili sebe", poručio je Barač.

Okupljenima se pokušao obratiti i kapetan rukometne reprezentacije Igor Vori, no suigrači mu to nisu dopustili i svaku njegovu riječ prekinuli su glasnim klicanjem. Vori je, međutim, kasnije u hodniku novinarima kazao kako je osvajanje brončane medalje veliki uspjeh rukometaša te da se u Hrvatsku vraćaju kao pobjednici. "Svi smo sanjali i priželjkivali to zlato. Nažalost, nije se ostvarilo, ali svima smo pokazali naš karakter. Uspjeli smo se dignuti doslovno iz mrtvih, jer smo nakon polufinala jako pali, ali bronca je tu. Medalja je oko vrata i to je to", rekao je Vori.

Osvajačica brončane medalje u taekwondou Lucija Zaninović zahvalila je Hrvatskoj, Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO) i sestri Ani jer, kako je kazala, "bez njih ne bih bila ono što jesam". "Drago mi je što sam dio ove povijesti i ovog velikog uspjeha hrvatskih sportaša", rekla je.

U Zagreb su se vratili i srebrni hrvatski veslači Damir Martin, David Šain i Mario Vekić, a na dočeku je bio i Valent Sinković, koji se iz Londona vratio ranije.

Sportašima koji su danas doputovali na medaljama su čestitali i osvajač zlatne medalje u streljaštvu Giovanni Cernogoraz i zlatna atletičarka Sandra Perković.

Olimpijcima su zahvalili ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, te predsjednik HOO Zlatko Mateša. "Imam priviligiju da sam ministar kada ste otvarili najveći uspjeh u povijesti hrvatskih nastupa na OI. Prije odlaska na OI poželio sam da nam donesete malo sreće, a donijeli ste nam puno radosti", izjavio je ministar Jovanović.

Olimpijcu su se potom u predvorju zračne luke družili s navijačima, koji su posebno toplo pozdravili vaterpoliste i trenera rukometne reprezentacije Slavka Golužu, a zatim su se autobusima uputili na prijam u Banske dvore.

Nakon toga, oko 16 sati, na središnjem zagrebačkom trgu predviđen je doček svih hrvatskih olimpijaca, a u prigodnom programu nastupit će pjevači Ervin Baučić, Renata Sabljak, kvartet Gubec i orkestar Josipa Cvitanovića.

Olimpijske igre u Londonu bile su najuspješnije Igre u povijesti hrvatskog olimpizma. Sa tri zlatne, jednom srebrnom i dvije brončane medalje Hrvatska je zauzela 26. mjesto od 85 zemalja koje su na Igrama u Londonu osvojile medalje.