LONDON, 11. kolovoza 2012. (Hina) - Vaterpolisti Hrvatske osvojili su zlatnu medalju na olimpijskim igrama u Londonu nakon što su danas u finalu pobijedili Italiju za 8:6 (1:2, 2:0, 2:1, 3:3).

Utakmica je odigrana u Waterpolo Areni, a sudili su Borrell iz Španjolske i Juhasz iz Mađarske.

HRVATSKA: Pavić, Burić, Bošković 2 (1), Dobud, Joković 3, Buljubašić 1, Muslim, Bušlje, Sukno 1, Barač 1, Hinić, Obradović, Vićan.

ITALIJA: Tempesti, Perez, Gitto, Figioli, Giorgetti 1, Felugo 2, Giacopo, Gallo 2, Presciutti 1, Fiorentini, Aicardi, Premuš, Pastorino

PETERCI: Hrvatska 1 (1), Italija -

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 6 (4), Italija 10 (3)


Zlatna olimpijska medalja je najveći uspjeh hrvatskih vaterpolista koji su prije 16 godina, na OI u Atlanti, igrali u finalu u kojem su sa 5:7 poraženi od Španjolske.

U današnjem finalu odabranici Ratka Rudića u svemu su nadmašili aktualne svjetske prvake Talijane koji ih nisu mogli spriječiti da zabilježe i osmu uzastopnu pobjedu na olimpijskom turniru i zasluženo osvoje prvu vaterpolsku zlatnu medalju.

Bila je to ujedno treća zlatna medalja, te šesta ukupno za Hrvatsku u Londonu čime su ovo postale najuspješnije Igre u povjesti naše samostalne države.


Važnost utakmice napočetku je 'skratila' ruke našim igračima što koriste Talijani i preko Galla i Feluga koriste prednost igrača više i Talijani vode 2:0. Golom u posljednjoj minuti prve četvrtine Buljubašić je smanjio na 1:2. U drugoj četvrtini Joković najprije koristi igrača, a potom Barač golom iz daljine dovodi Hrvatsku u vodstvo 3:2. Odlično su u tim trenucima naši igrači igrali u obrani pa im Talijani nisu mogli postići gol 11 minuta. To je uspjelo tek Felugu sredinom treće dionice, koju smo opet dobili zahvaljujući odličnom Boškoviću koji najprije zabio gol s igračem više, a onda sigurno realizirao i peterac.

Posljednjih osam minuta započeli smo golom Jokovića za vodstvo 6:3, a zlatna ljevica naše ekipe 4:20 minute prije kraja koristi igrača više i dovodi naše do prednosti 7:4. Kada je Sukno 3:14 minute prije kraja postigao svoj prvi, a osmi za Hrvatsku slavlje je moglo početi, jer su naši suparnici golovima Presciuttija i Feluga samo uspjeli smanjiti


Svi naši igrači zaslužuju pohvale za odličnu igru u kojoj su golove postigli Maro Joković (3), Miho Bošković (2), Sandro Sukno, Samir Barač i Ivan Buljubašić po jedan gol, a sjajni vratar Josip Pavić sakupio 7 obrana, ali Igre u Londonu posebno će pamtiti Igor Hinić kojemu su ovo bile pete Igre na kojima je nastupio i jedini je član naše momčadi koji ima i srebrnu medalju sa OI u Atlanti. Odličnu partiju pružio je i naš drugi centar Nikša Dobud nad kojim su napravljena tri isključenja, ali i svi ostali igrači koji su svojim zalaganjem umnogome pomogli Paviću da bude još sigurniji na golu.

Finalnom susretu nazočio je hrvatski premijer Zoran Milanović, te ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić, kao i brojni hrvatski sportaši koji su još u Londonu.