Vaterpolisti Hrvatske plasirali su se u finale OI u Londonu pobjedom 7-5 protiv Crne Gore

Vaterpolisti Hrvatske plasirali su se u finale 7-5 (3-1, 2-0, 2-2, 0-2) pobjedom protiv Crne Gore. Najefikasniji u sedmoj uzastopnoj pobjedi Hrvatske bio je Sandro Sukno s dva gola, ali najzaslužniji je ipak bio vratar Josip Pavić sa 13 obrana. Protivnik u finalu bit će svjetski prvak Italija koja je svladala Srbiju sa 9-7 (4-2, 2-2, 2-1, 1-2). Hrvatska i Italija igrale su već u skupini,a izabranici Ratka Rudića su slavili sa 11-6.


"Obrana je bila stvarno vrhunska, a ako Bog da da to ponovimo u finalu, onda imamo velike šanse za zlato. Danas smo ostavili srce u bazenu, Ratko nam je kazao da igramo slobodno i opušteno, a imali smo možda jednu ili dvije pogreške u cijelom susretu. Psihološku barijeru probili smo u četvrtfinalu protiv Amerikanaca, pa u ovoj utakmici stvarno nismo razmišljali o porazu, znali smo da smo bolji. Ostala je još samo jedna utakmica, a bila bi šteta da ovako sjajan nastup u Londonu ne okrunimo zlatom", zaključio je 30-godišnji vratar Josip Pavić.


Hrvatska rukometna reprezentacija nije se plasirala u finale izgubivši u polufinalu od Francuske sa 22-25 (10-12). Najefikasniji igrači Hrvatske bili su Horvat sa šest i Lacković sa četiri gola, a Francusku su predvodili Narcisse i Abalo sa po četiri pogotka, te vratar Omeyer sa 19 obrana. Za treće mjesto Hrvatska će igrati protiv Mađarske koja je u polufinalu izgubila od Švedske sa 26-27 (12-15), a taj je dvoboj na rasporedu u nedjelju u podne. Finalu između Francuske i Švedske igrat će se također u nedjelju u 16 sati.


"Pogrešaka je bilo puno, pogotovu u prvom dijelu kada smo promašili i dva sedmerca. Francuzi su imali sjajnog vratara Omeyera, koji je u prvom dijelu imao 13 obrana, a uspjeli su u umrtviti naš napad igrom šest na šest. U drugom dijelu sam pokušao promjenama, išli smo na obranu 5-1, ali ni to nije uspjelo", kazao je izbornik Slavko Goluža


Hrvatski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić pobjedom u plovu za odličja u klasi 470 popravili su plasman i regatu okončali na šestom mjestu sa 87 kaznenih bodova. Fantela i Marenić su na Igre stigli kao naše najveće uzdanice za prvu medalju u jedrenju u povijesti, ali su zbog lošeg ulaska u natjecanje ostali bez odličja.