Giovanni Cernogoraz priredio je veliko iznenađenje osvojivši zlatnu medalju u disciplini trap

Hrvatski strijelac Giovanni Cernogoraz priredio je veliko iznenađenje osvojivši zlatnu medalju na olimpijskim igrama u Londonu u disciplini trap.


Premda je na posljednjem europskom prvenstvu u Larnaki, na Cipru osvojio zlato u momčadskoj i pojedinačnoj konkurenciji samo su najhrabriji predviđali njegov uspjeh u Londonu. Cernogoraz je u finale ušao kao šesti, no u finalnoj seriji je briljirao i stigao do najvećeg uspjeha u karijeri. U finalu je pogodio 24 od 25 meta i sa ukupnih 146 pogodaka imao identičan rezultat kao i Talijan Massimo Fabbrizi. U dodatnom raspucavanju za zlato hrvatski strijelac je bio mirniji i koncentriraniji i u šestoj seriji je stigao do pobjede. U raspucavanju se puca do prvog promašaja.

"Imao sam malu tremu, još ujutro na kvalifikacijama, ali i na početku finalne serije. No, nakon prvih pet metaka sam se smirio, uravnotežio, bio sam iznimno koncentriran. Malo su mi noge klecnule kada je zatajio zadnji metak u finalnoj seriji, morao sam ponavljati hitac i to je bio ključni pogodak. Tada mi je Anton Glasnović pokazao da imam osigurano srebro. U raspucavanju za zlato je Talijan prvi kiksao i, eto, osvojio sam zlato", kazao je 30-godišnjak iz Novigrada, koji je u službenom biltenu Igara napisao da je konobar jer radi u očevu restoranu u Novigradu koji se zove Giovanni.

"Jedva čekam doći kući, u restoranu je već sada fešta, a nitko od mojih nije mogao doći u London jer je turistička sezona. Drago mi je što sam postao i prvi Istrijan sa olimpijskim zlatom nakon Mate Parlova, mog velikog uzora", kazao je iznimno skromni Cernogoraz, koji je medalju posvetio svojoj obitelji, a pogotovo svojoj djeci Leonardu i Evi.

Cernogoaz se rodio u Kopru u Sloveniji 1982. godine, a gađanjem letećih meta počeo se baviti kao 15-godišnjak, prvi put u Višnjanu, a poslije u Novigradu. Zanimljivo i njegov otac i djed bavili su se tim sportom, ali na lokalnoj razini. Bio je treći junior svijeta 2004. godine. Na Europskom prvenstvu u Osijeku 2009. godine osvojio je srebrnu medalju u disciplini trap u ekipnom natjecanju zajedno s braćom Antonom i Josipom Glasnovićem. Ove godine godine na Europskom prvenstvu u Larnaki Giovanni Cernogoraz, Ante i Josip Glasnović osvojili su zlatnu medalju u momčadskoj konkurenciji, a u pojedinačnoj konkurenciji Cernogoraz je osvojio zlato.


Pucati je počeo u matičnom Gusaru, a posljednje tri godine brani boje Gorda iz Velike Gorice gdje ga trenira Stjepan Vučković. Najuspješniji je novigradski sportaš svih vremena, lani je bio proglašen sportašem godine u Zagrebačkoj županiji, najboljim sportašem Velike Gorice i najboljim istarskim sportašem u izboru dnevnog lista Glas Istre.