LONDON, 4. kolovoza 2012. (Hina) - Hrvatska atletičarka Sandra Perković olimpijska je pobjednica u bacanju diska, u finalu je Olimpijskih igara u Londonu postavila je novi hrvatski rekord sa 69,11 metara čime je deklasirala konkurenciju i osvojila zlatnu medalju sa 1,55 metara prednosti ispred srebrne Ruskinje Darje Piščalnikove. Brončana medalja pripala je svjetskoj prvakinji Kineskinji Yanfeng Li sa 67,22m.

Dvadesetdvogodišnja Zagrepčanka je na najvažnijem natjecanju u karijeri popravila osovni rekord za 87 centimetara i tako okrunila sjajnu godinu u kojoj je već osvojila naslov europske prvakinje u Helsinkiju, te osigurala naslov ukupne pobjednice u bacanju diska u "Dijamantnoj ligi" s četiri pobjede i jednim drugim mjestom.

Naša je rekorderka natjecanje završila s fantastičnim prosjekom od 66,56 metara. U prvoj seriji je za "zagrijavanje" bacila 64,58, već bi i hitac iz druge serije od 68,11m bio dovoljan za zlato, ali naša je šampionka u trećoj seriji bacila još metar dalje i pokazala da je najbolja kad je pritisak najveći.

Zlatna medalja Sandre Perković 19. je olimpijska medalja za Hrvatsku od samostalnosti, a četvrta zlatna. Prije nje najsjajnije odličje osvajali su dva puta rukometaši, u Atlanti 1996. i Ateni 2004. godine, te dizač utega Nikolaj Pešalov u Sydneyu 2000.

Ovo je druga hrvatska medalja na Igrama u Londonu nakon srebra četverca na pariće u petak.

Sandra Perković