OLIMPIJA, 10. svibnja 2012. – U hramu božice Here u grčkoj Olimpiji, kolijevci antičkih Olimpijskih igara, upaljen je 10. svibnja 2012. olimpijski plamen. Upalila ga je visoka svećenica Ino Menegaki sunčevim zrakama uz pomoć konkavnog zrcala, kao što to zahtjeva tradicija.

OLIMPIJA, 10. svibnja 2012. – U hramu božice Here u grčkoj Olimpiji, kolijevci antičkih Olimpijskih igara, upaljen je 10. svibnja 2012. olimpijski plamen. Upalila ga je visoka svećenica Ino Menegaki sunčevim zrakama uz pomoć konkavnog zrcala, kao što to zahtjeva tradicija. Zatim je na Drevnom olimpijskom stadionu tim plamenom zapaljena olimpijska baklja. Prvi nosač baklje bio je Spyros Gianniotis, trostruki olimpijac i svjetski prvak u daljinskom plivanju na 10km, inače Britanac grčkog porijekla.

Plamen će trkači u narednih osam dana štafetno nositi na olimpijskoj baklji kroz Grčku. 17. svibnja baklju će na atenskom stadionu Panathinaiko preuzeti britanski dužnosnici iz Organizacijskog odbora OI London 2012. (LOCOG) te ga prevesti u Veliku Britaniju. Olimpijska će baklja svoj put po Velikoj Britaniji započeti 19. svibnja. U 70 dana preći će 12 800 km (8 000 milja), posjetit će oko tisuću zajednica a nosit će je 8 tisuća osoba. 27. srpnja baklja će stići na Olimpijski stadion u Londonu, gdje će se upaliti plamen na gorioniku i time obilježiti početak Olimpijskih igara.

OI Berlin 1936. bile su prve Igre na kojima je olimpijska baklja prenošena u olimpijskoj štafeti od Olimpije do grada domaćima. Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora 2009. odlučio je zbog sve zahtjevnije organizacije ukinuti tu tradiciju, te je nakon OI Peking 2008. štafetu ograničio na zemlju domaćina. Olimpijska štafeta za OI London 2012. ipak će kratko posjetiti susjednu Republiku Irsku i naći se 6. lipnja u Dublinu.