ZAGREB, 28. listopada 2010. - Na prigodnoj svečanosti, danas su u Zagrebu potpisani Sporazumi o stipendiranju desetoro hrvatskih sportaša iz programa Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog odbora

ZAGREB, 28. listopada 2010. - Na prigodnoj svečanosti, danas su u Zagrebu potpisani Sporazumi o stipendiranju desetoro hrvatskih sportaša iz programa Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO). Dvogodišnje stipendije, u mjesečnom iznosu od 650 USD, uz stipendije HOO-a, pripomoći će u kvalifikacijskom olimpijskom ciklusu sljedećim hrvatskim sportašima: atletičarima Sandri Perković i Marinu Premeru, gimnastičaru Filipu Udeu, jedriličarima Tini Mihelić, Ivanu Kljakoviću Gašpiću, Šimi Fanteli te Igoru Mareniću, judašu Tomislavu Marjanoviću i strijelcima Snježani Pejčić i Josipu Glasnoviću.
„Puno je poznatih svjetskih sportaša, posebno onih iz nerazvijenih zemalja, na početku svojih karijera dobivalo potporu MOO-a. Meni je posebno drago da su i oni, kao i mi, prepoznali talente u našim današnjim stipendistima kojima poručujem da im samo talent neće biti dovoljan za plasman na OI u Londonu. Za to će trebati puno i naporno svakodnevno trenirati i tome neka vam uzor bude Dražen Petrović koji je nakon svakog treninga ostao još dodatno samostalno vježbati", poručio je mladim sportašima član MOO-a Antun Vrdoljak.
Glavni tajnik HOO-a Josip Čop rekao je kako se HOO trenutačno skrbi o 339 sportaša koji su korisnici jednog od razvojnih programa, te o 73 trenera u okviru Programa sufinanciranja rada trenera, dodavši kako je MOO 1995. godine dodijelio prve olimpijske stipendije hrvatskim sportašima Janici i Ivici Kosteliću, plivaču Krešimiru Čaču i kanuistu Emanuelu Horvatičeku.
Od stipendista Olimpijske solidarnosti za London 2012., Filip Ude, Šime Fantela i Igor Marenić bili su stipendisti Olimpijske solidarnosti za "Peking 2008.", a Sandra Perković i Marin Premeru bili su, uz ostale članove atletske reprezentacije, korisnici potpore koju je HOO dobio za program priprema za kontinentalne i regionalne igre - ljetni EYOF Beograd 2007.
Stipendija Olimpijske solidarnosti može služiti za pokrivanje troškova trenažnog objekta, trenera specijaliziranog za odgovarajuću športsku disciplinu, redovitu zdravstvenu i znanstvenu pomoć i kontrolu, osiguranje od nezgode i bolesti, troškove smještaja i prehrane za pripreme i natjecanja, odgovarajući džeparac, te putne troškove za sudjelovanje športaša na odgovarajućim olimpijskim kvalifikacijskim natjecanjima.