Lausanne, 22. siječnja 2020. - Svečanim mimohodom sudionika i predajom zastave predstavnicima idućeg domaćina Igara, u Lausanni je završeno treće izdanje Zimskih olimpijskih igara mladih (ZOIM). Među više od 900 sportašica i sportaša iz 76 država svijeta na svečanosti zatvaranja ZOIM-a bili su i hrvatski predstavnici, a državnu trobojnicu nosila je 17-ogodišnja reprezentativka u brzom klizanju na kratkim stazama Maja Ivandić.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach, koji je u društvu čelnice Organizacijskog odbora ZOIM-a Lausanne 2020. Virginie Faivre, proglasio Igre zatvorenim, posebno je zahvalio skupini od oko 3800 volontera koji su ZOIM 2020. učinili besprijekornim u organizacijskom pogledu. Bach je pozvao mlade sportašice i sportaše na 4. ZOIM - u južnokorejski Gangwon 2024. godine.
Na ZOIM-u u Lausanni po prvi put je bio izjednačen broj sportaša I sportašica, a sudjelovalo ih je ukupno 1880 u dobi od 15 do 18 godina (iz 76 država). Sportsko umijeće demonstrirali su u 16 sportova. Hrvatsku je predstavljalo 10 sportaša i sportašica u šest sportova: Tvrtko Ljutić (alpsko skijanje), Doris Barićevac, Sven Kuprešak i Nika Jagečić (biatlon), Toni Nimac (bob jednosjed), Luka Banek (hokej na ledu 3x3), Maja Ivandić i Stribor Suman (brzo klizanje-kratke staze), Tena Hadžić, Petar Perušić te ponovno Nika Jagečić (skijaško trčanje).

Jedinu medalju - brončanu, osvojio je hokejaš Luka Banek, ali u dresu nacionalno mješovite momčadi Brown. Najbliže pojedinačnom olimpijskom odličju na ZOIM-u bio je skijaš Tvrtko Ljutić, koji je za 13 stotinki sekunde ostao bez brončane medalje, slalomski nastup završio je kao peti. (hoo/vk)