Lausanne, 15. siječnja 2020. - Hrvatski hokejaš u inačici 3 na 3, Luka Banek (rođen 2005. u Zagrebu), osvojio je brončano odličje na 3. zimskim olimpijskim igrama mladih u Lausanni i St. Moritzu (9. - 22. siječnja). U borbi za 3. mjesto nacionalno mješovita momčad Brown (smeđa), za koju je nastupao i Banek, svladala je vršnjake iz momčad Black (crna) sa 6-5. Prva je to medalja koju je osvojio neki hrvatski sportaš ili sportašica na ZOIM-u, a u „smeđoj“ hokejaškoj momčadi, nastupili su igrači iz još 12 država ili nacionalnih olimpijskih odbora (Men's Mixed NOC Team 3-on-3).

Skupa s Banekom broncu su osvojili: Sai Lake (Australija), Hugo Galvez (Francuska), Chu Xi Elvis Hsu (Hong Kong), Axel Ruski-Jones (Novi Zeland), Marlon Dacunto (Njemačka), Erik Potsinok (Estonija), Evan Nauth (Ujedinjeno kraljevstvo), Artur Seniut (Litva), Matyas Sapovaliv (Češka), Milan Ivady (Mađarska), Rastislav Elias (Slovačka) i Sebastian Aarsund (Norveška).
Zlato je osvojila momčad Green (zelena), srebro momčad Red (crvena), a hrvatski trener Marko Valenčić, koji je vodio momčad Yellow (žuta), ostao je u utješnom redoslijedu od 5. do 8. mjesta.

 

Slijede dva "slobodna" dana za hrvatske mlade olimpijce i olimpijke, a u subotu (18. siječnja) na borilišta će naši predstavnici u skijaškom trčanju i brzom klizanju na kratkim stazama. (hoo/vk)