Lausanne, 9. siječnja 2020. - Na svečanosti u Vaudoise Areni u Lausanni (Švicarska) pred 8000 gledatelja otvorene su treće Zimske olimpijske igre mladih (ZOIM), koje se od 9. do 22. siječnja 2020. godine održavaju u Lausanni i St. Moritzu. U 16 sportova sudjeluje ukupno 1880 sportašica i sportaša u dobi od 15 do 18 godina, a dolaze iz 79 država. Na svečanom mimohodu u Lausanni hrvatsku zastavu nosila je biatlonka i skijaška trkačica Nika Jagečić.

Zanimljivo je da se istodobno odigrao i mimohod 225 sudionika ZOIM-a koji će boraviti u u St. Moritzu.

Hrvatsku predstavlja 10 sportaša i sportašica u šest sportova: Tvrtko Ljutić (alpsko skijanje), Doris Barićevac, Sven Kuprešak i Nika Jagečić (biatlon), Toni Nimac (bob/monobob), Luka Banek (hokej na ledu 3x3), Maja Ivandić i Stribor Suman (brzo klizanje-kratke staze), Tena Hadžić, Petar Perušić i Nika Jagečić (skijaško trčanje). Hrvatska na ZOIM-u ima i trenerskog predstavnika, jednu od osam mješovith momčadi vodit će Marko Valenčić, bivši hrvatski hokejaš, posljednjih godina na trenerskom radu u Finskoj.

Nakon Innsbrucka 2012. i Lillehammera 2016. godine, Lausanne je domaćin trećeg izdanja ZOIM-a, a po prvi put je na njemu izjednačen broj sportašica i sportaša. Na dan otvaranja Igara motivacijsku videoporuku mladim olimpijcima uputio je i legendarni atletičar Usain Bolt.

Prvog natjecateljskog dana (u petak) od hrvatskih predstavnika nastupit će alpski skijaš Tvrtko Ljutić u super G-u te Luka Banek u nacionalno mješovitoj momčadi u hokeju na ledu 3x3. (hoo/vk)